Izhodišče za cikel Birkenau so bile štiri črno-bele fotografije, ki so jih posneli taboriščniki v koncentracijskem taborišču in jih leta 1944 pretihotapili iz taborišča. Foto: EPA
Izhodišče za cikel Birkenau so bile štiri črno-bele fotografije, ki so jih posneli taboriščniki v koncentracijskem taborišču in jih leta 1944 pretihotapili iz taborišča. Foto: EPA
Leta 1932 v Dresdnu rojeni Gerhard Richter je eden najdražje prodajanih še živečih umetnikov, vendar sam meni, da so cene, ki jih trenutno dosega njegova umetnost,
Leta 1932 v Dresdnu rojeni Gerhard Richter je eden najdražje prodajanih še živečih umetnikov, vendar sam meni, da so cene, ki jih trenutno dosega njegova umetnost, "absurdne". Foto: EPA

Gerhard Richter velja za enega najpomembnejših sodobnih umetnikov. V Kölnu živeči slikar je že 17 let kot najpomembnejši umetnik na svetu na vrhu seznama Kunstkompass, ki izhaja od leta 1970 in velja za barometer v umetnosti.

Cikel Birkenau, ki je bil pravkar razstavljen v New Yorku, so v ponedeljek predstavili v Berlinu. Skupaj naj bi sicer v Nacionalno galerijo prišlo več kot 100 umetnikovih del.

Zadnja priložnost za ogled v Evropi pred letom 2023
Slike iz cikla Birkenau bodo najprej skupaj z delom Sivo ogledalo iz leta 2019 do septembra na ogled v stari Nacionalni galeriji. Nato bodo predvidoma vključene v Richterjevo razstavo na Japonskem.

Od leta 2023 bodo na ogled v prenovljeni novi Nacionalni galeriji, ki naj bi vrta odprla avgusta. Pozneje naj bi bile vključene v stalno razstavo v Muzeju moderne, ki pa ga šele začenjajo graditi.

V Nacionalni galeriji so sicer Richterju ob 80-letnici pripravili obsežno retrospektivo. Postavitev, ki jo je obiskalo 380 tisoč ljudi, je obveljala za najuspešnejšo samostojno razstavo živečega umetnika v Nemčiji. Dela iz Richterjeve znamenite serije so že bila na ogled tudi v stari Nacionalni galeriji.

Kako upodobiti neizrekljivo?
Izhodišče za cikel Birkenau so bile štiri črno-bele fotografije, ki so jih posneli taboriščniki v koncentracijskem taborišču in jih leta 1944 pretihotapili iz taborišča. Povečave z merami 2,6 x 2 metra je nato Richter prekril z več nanosi barv, tako da je osnovni motiv nerazpoznaven.

Kot je na predstavitvi v Berlinu dejal direktor stare Nacionalne galerije Ralph Gleis, gre za "slikarski poskus spoprijemanja s tem poglavjem nemške zgodovine".

Prvotno je bil sicer cikel predviden za Bundestag. A, kot je dejal Gleis, Richter nikoli ni opustil ideje tega cikla. "Zame je to čudovit dogodek in dober začetek sodelovanja z Berlinom," je umetnik komentiral ob predstavitvi del. Predsednik Pruske fundacije za kulturno dediščino Hermann Parzinger je dejal, da gre za "zelo poseben poudarek", ministrica za kulturo Monika Grütters (CDU) pa je posojilo Richterjevih slik označila kot "generator signala za muzej 20. stoletja".

Muzej moderne, ki naj bi stal 450 milijonov evrov, financira zvezna vlada. Gradnja naj bi bila končana leta 2026. Gradijo ga po načrtih arhitekturnega biroja Herzog & de Meuron.