Na ogled so dela trinajstih umetnikov, njihovo delo in kondicijo risbe v tem hipu pa je na vodstvu v torek predstavila Nadja Zgonik.

Foto: Mestna galerija Nova Gorica
Foto: Mestna galerija Nova Gorica

Razstavo z naslovom Risomanija, risarke in risarji mlajše in srednje generacije lahko v Mestni galeriji Nova Gorica ujamete do 26. aprila. Kustosinji Nadja Zgonik in Tina Konec, katere delo je tudi vključeno v razstavo, sta si za cilj zadali celovit prikaz možnosti, zaradi katerih je risba za mlajšo in srednjo generacijo tako aktualna.

S svojimi deli so ob Tini Konec zastopani še Suzana Brborović, Milanka Fabjančič, Mitja Konić, Janja Kosi, Blažka Križan, Erik Mavrič, Miha Perne (tudi Beli sladoled), Mark Požlep, Lucija Stramec, Matej Stupica, Helena Tahir in Leon Zuodar (tudi Beli sladoled).

Foto: Mestna galerija Nova Gorica
Foto: Mestna galerija Nova Gorica

Kustosinji sta izbrali trinajst risark in risarjev, med katerimi se jih kar nekaj ukvarja izključno z risbo. Kot beremo ob razstavi, njihovo navdušenje nad medijem ni naključno, saj ga usmerja širok spekter možnosti, ki na popoln način utelešajo značilnosti sodobnega časa. "Na prvem mestu sta neposrednost in vsestranskost risbe ter hitrost beleženja hipnih zamisli, izrazov in konceptov v širokem razponu od elementarne črne črte na beli podlagi, barvne in digitalne risbe pa do snovne risbe v izrezankah. Risomanija bo govorila o strastnem odnosu do risarskega medija pri generaciji "tukaj in zdaj". Bo prikaz raznovrstnih možnosti, ki jih ponuja risba, od avtonomne in pripravljalne, frontalne, izrazne, slikovite, prostorske, zinske, animatorske, stripovske, snovne, ilustratorske risbe in njene izpovedne univerzalnosti, ko lahko prikaže poetično idejo, odsev zunanjega sveta, eksperiment, hipotezo …" preberemo v spremnem besedilu.

Foto: Mestna galerija Nova Gorica
Foto: Mestna galerija Nova Gorica

Razstavo spremlja obsežen katalog, v katerem se Nadja Zgonik razpiše o risbi nekoč in danes, z reprodukcijami in interpretacijami pa je predstavljeno tudi delo zastopanih umetnikov. Razstava, dopolnjena z novimi deli, bo med 24. 9. in 10. 11. 2024 gostovala v Galeriji mesta Ptuj.