Foto: Cankarjev dom
Foto: Cankarjev dom

Razstava bo predstavila tudi zgodovino nastanka in življenja romana, ki ga je za strip priredil Goran Vojnović.

Stepančič se je stripa "lotil velikopotezno, ujel je monumentalne trenutke pripovedi, s suvereno likovno govorico to njihovo veličino še poudaril, obenem pa ostal senzibilen pri tistih likovnih elementih, ki gradijo značaje junakov in oseb", so ob razstavi zapisali v CD-ju.

Razstava bo predstavila zlasti Stepančičeve ilustracije iz stripa, ki ga je s spremnim besedilom opremil Janez Bogataj, ki mu je bil Finžgar stari stric, so še zapisali v CD-ju in napovedali štiri javna vodenja. Dve bosta potekali s Stepančičem, eno z Vojnovićem, enega pa bo prevzel Bogataj.

Roman je dočakal že več kot 40 ponatisov
Literarna klasika Pod svobodnim soncem je novembra lani izšla še kot strip. Uroš Grilc iz zavoda Škrateljc, kjer so strip izdali, je ob njegovi predstavitvi povedal, da izid predstavlja pomembno etapo v več kot stoletni zgodovini velikega slovenskega epa, ki je po njegovi presoji največja slovenska knjiga, dočakala pa je že več kot 40 ponatisov. Finžgar je zgodovinski roman po letu 1906 sprva objavljal v podlistkih, knjiga pa je prvič izšla leta 1912.

Bogataj je takrat povedal, da je Finžgar kar dolgo čakal, da je njegova knjiga dobila ilustracije, čeprav si jo je tudi sam od začetka zamišljal obogateno s podobami. Dodal je, da prvi poskus ilustracije datira v leto 1951 in je predstavljal neke vrste zametek stripa.

Foto: Cankarjev dom
Foto: Cankarjev dom

Na novembrski predstavitvi stripa je sodelovala tudi vodja razstavnega programa v CD-ju Katarina Hergouth, ki je dejala, da se bo obiskovalec na razstavi seznanil z literarnim delom, po drugi strani pa bo imel celovit vpogled v ilustratorjevo ustvarjanje, od zasnov do končnega rezultata.

Damijan Stepančič (1969) je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Pri ilustraciji, za katero je dobil že vse slovenske nagrade za to zvrst, si prizadeva, da tako literarni kot tudi likovni del delujeta homogeno in kakovostno. Precej ustvarja s soprogo Lucijo, večkrat pa sodeluje tudi s pisateljem Petrom Svetino. Lani sta bila oba nominirana za ugledno Andersenovo nagrado.