Savčenkov, Aleksandra Suhareva in kurator ruskega paviljona Raimundas Malašauskas so zaradi vojne v Ukrajini odpovedali udeležbo na letošnjem Beneškem bienalu.

Foto: EPA
Foto: EPA

Organizatorji bienala so sporočili, da so umetnika in kurator "odstopili s svojih položajev in s tem odpovedali sodelovanje na 59. mednarodni umetniški razstavi", ki bo potekala od 23. aprila do 27. novembra. Pri tem pa izrazili popolno solidarnost z odločitvijo ruske trojice, ki so jo označili za "pogumno dejanje".

Foto: EPA
Foto: EPA

Vodstvo beneškega bienala je na spletni strani bienala zapisalo, da "izraža popolno solidarnost s tem plemenitim dejanjem poguma". "Bienale ostaja kraj, kjer se ljudje srečujejo v umetnosti in kulturi, ter obsoja vse, ki z nasiljem preprečujejo dialog in mir," še beremo na spletni strani bienala.

Tudi sicer se je kljub velikemu tveganju zaradi groženj oblasti proti ruskemu napadu na Ukrajino jasno izreklo več ključnih predstavnikov ruskega umetniškega prizorišča in nekatere zasebne institucije.

V Rusiji že od začetka napada na Ukrajino svarijo ljudi pred udeležbo na protivojnih protestih, kjer izvajajo aretacije. Predsednik ruskega spodnjega doma parlamenta Vjačeslav Volodin je v nedeljo napovedal, da bo vsakršno izpovedovanje protivojne drže obravnavano kot izdajstvo.

Muzej sodobne umetnosti Garage, katerega ustanovitelja sta Roman Abramovič in Daša Žukova, je konec tedna oznanil, "da bodo končali priprave vseh razstav, dokler se ne konča človeška in politična tragedija v Ukrajini". "Ne moremo podpirati iluzije normalnosti, ko se dogajajo takšne stvari."

Foto: EPA
Foto: EPA

Direktor muzeja Garage je na Facebookovi strani svojo držo izrazil s protivojnim vzklikom: "Ne vojni!", in skupaj z drugimi člani osebja podpisal eno od številnih protivojnih peticij, ki krožijo po državi na pobudo vidnejših osebnosti ruske kulturne scene, med drugim umetnikov, arhitektov in kuratorjev. Ena od takšnih peticij, ki je imela do ponedeljka zbranih 17.000 podpisov, med drugim poudarja, da je vojna "strašna tragedija tako za Ukrajince kot Ruse" in "da so napadena vsa kulturna prizadevanja zadnjih 30 let", kar bo privedlo do pretrganja mednarodnih kulturnih vezi.

Začasno so prekinili delovanje edicije The Calvert Journal, ki med drugim pokriva kulturno in umetniško področje v Rusiji in Ukrajini. "V času, ko Rusija v Ukrajini neti vojno, ne moremo čiste vesti nadaljevati svojega dela ter pisati o kulturi in umetnosti, kot da se nič ne dogaja," je izjavila urednica Nadia Beard.