Lojze Spazzapan, Dami v gozdu, 1937, gvaš, papir, zasebna zbirka, foto: Primož Brecelj
Lojze Spazzapan, Dami v gozdu, 1937, gvaš, papir, zasebna zbirka, foto: Primož Brecelj

Prednjačijo krajinski prizori, v katere umešča podobo mimoidočega, ženske, ribiča v torinskem parku Michelotti ali na nabrežju reke Pad. Postavitev dopolnjujeta dva avtoportreta in portreta v temperi in tušu njegove življenjske sopotnice Ginie. Posebno mesto na razstavi imajo njegove značilne satirične podobe harlekinov in vzpenjajočih se konjev v zanj tako značilnem dinamičnem gibanju.

V tehnikah gvaša, tempere, tuša in olja
Na ogled bodo dela v tehnikah gvaša, tempere, tuša in olja, ki prikazujejo umetnika in njegovo svojevrstno slogovno ter motivno pestrost po odhodu iz Gorice, so sporočili iz galerije. Razstava je sicer postavljena v osrednjem pritličnem prostoru Pilonove galerije v Ajdovščini, kustosinja pa je Tina Ponebšek.

Ni naključje, da je njegovo delo razstavljeno ravno tam. Lojze oziroma Luigi Spazzapan je bil tesen prijatelj Vena Pilona še iz goriških povojnih let, ko je v skupini tedanjih mladih intelektualcev in umetnikov, ki so še študirali ali pa so se pravkar vrnili iz šol po Evropi – iz Prage, Firenc, Benetk, Dunaja – prinesel nov, svež duh v tedanje, povojno mrtvilo. Vse bolj težko ozračje zaradi naraščajočega fašizma ter povabilo arhitekta Umberta Cuzzija je Spazzapana leta 1928 zvabilo v Torino.

"Spazzapanovo slikarstvo je izvirno v potezi, še bolj pa v barvah. Slikal je krajine, kjer barvna izvirnost prihaja do posebne veljave ravno v tem motivu. Ekspresivna naravnanost pa se kaže predvsem v figuralnih kompozicijah skupine konj, portretih in avtoportretih," so zapisali ob razstavi.

lzšel bo tudi slovensko-italijanski katalog
Dela za razstavo prihajajo iz družinske zapuščine odvetnika, velikega občudovalca Spazzapanove umetnosti in mecena Eugenia Gilettija in njegove žene, hčere Lojzeta Spazzapana, Nuše Lapajne. Ta je leta 2011 Pilonovi galeriji podarila sedem slik svojega očeta in obsežno dokumentacijo. V letu 2020 je družina Pilonovi galeriji podarila tudi obsežno knjižnico preminule hčerke, z vsemi razstavnimi katalogi in zgibankami ter obsežnimi monografijami njenega očeta.

Ob razstavi v Pilonovi galeriji bo izšel slovensko – italijanski katalog z besedilom kustosinje razstave ter barvnimi reprodukcijami razstavljenih del, so še sporočili iz Pilonove galerije.

Razstava bo na ogled do 5. septembra.