In točno tak je nasvet, ki ga ima umetnica za vsakogar, ki je frustriran nad napornim, žalostnim iztekajočim se letom.

Seansa pritoževanja po navodilih Marine Abramović ne bi smela trajati manj kot 15 minut. Foto: YouTube/Sky Arts
Seansa pritoževanja po navodilih Marine Abramović ne bi smela trajati manj kot 15 minut. Foto: YouTube/Sky Arts

Participatorni performans Complain to a Tree (Pritoži se drevesu) je nastal pod okriljem t. i. metode Abramović – tako je umetnica poimenovala serijo vaj, s katerimi lahko vadimo večjo prisotnost. Svoje napotke bo predstavljala na televizijskem kanalu Sky Arts: 5. decembra bo za pet ur prevzela eter in občinstvu pojasnjevala različne vidike umetnosti performansa.

Ne. Torej bo to potovanje v neznano. Stopite iz svojega varnega okvirčka in naredite nekaj drugačnega.

Marina Abramović

Pet ur programa in popolnoma proste roke
Abramović bo poskrbela za prvi prevzem programa Sky Arts. "Revolucionarno je, da je televizijska postaja prepustila pet ur programa umetnosti in pustila, da umetnik dela, kar hoče," je umetnica komentirala za The Art Newspaper. "Čutim veliko odgovornost, da to ne sme ostati enkraten dogodek: trdo moramo delati in doseči moramo kar največje število gledalcev – še prav posebej hočemo nagovoriti mlade ljudi. Po petih urah programa bo vsak vedel, kaj pomeni umetnost performansa. Vsaj upam, da bo tako."

Kako naj se torej lotimo "pogovora" z drevesom? "Pomembno je, da si izbereš drevo, ki ti je res všeč. Lahko je tudi majhno ali pa ne preveč lepo. Ampak čustveno imaš do tega drevesa nekakšen odnos. Ne izberi drevesa na podlagi lepote: izberi ga zaradi vonja, lubja, listov. Kar pač v tebi vzbudi naklonjenost."

Svetovno znana multimedijska umetnica in pionirka performansa je lani veliko pregledno razstavo dobila tudi v Beogradu. Foto: YouTube/Sky Arts
Svetovno znana multimedijska umetnica in pionirka performansa je lani veliko pregledno razstavo dobila tudi v Beogradu. Foto: YouTube/Sky Arts
Sorodna novica Delo Marine Abramović na "največjem digitalnem platnu sveta"

Drevesa nato ne smete takoj kar objeti. "Najprej samo čutite njegovo energijo. Ni se ga treba niti dotikati, roke so lahko tik ob deblu."

"Potem pa izlijte svojo dušo. To je cel koncept. Ste se že kdaj pritoževali drevesu? Ne. Torej bo to potovanje v neznano. Stopite iz svojega varnega okvirčka in naredite nekaj drugačnega. Upam, da bomo skupaj ustvarili trend, da bodo ljudje dejansko hodili v parke in se pritoževali drevesom. To je en način, kako se lahko začnemo v tem obdobju zgodovine celiti."

Pri tem postopku energija poteka v obe smeri: tudi iz drevesa v človeka, opozarja umetnica. "Drevo tako v resnici celi, kar te teži. Ti odpreš srce in poveš vse, kar je v tvojem življenju negativno in kar te moti. Drevo je tihi poslušalec, ki vse vsrka v svoje lubje. To te pomladi in navda z občutkom sreče."