Nemanja Cvijanović, Corinne Mazzoli in Miran Mohar. Foto: Obalne galerije Piran
Nemanja Cvijanović, Corinne Mazzoli in Miran Mohar. Foto: Obalne galerije Piran

O nagrajencih je odločala mednarodna strokovna žirija, ki ji je predsedoval Miran Mohar, član umetniške skupine Irwin in prodekan ljubljanske akademije za vizualno umetnost AVA. V žiriji sta bila še Nemanja Cvijanović, reški likovni umetnik in profesor na Akademiji za lepe umetnosti v Benetkah, ter Corinne Mazzoli, multimedijska umetnica in akademska raziskovalka na Univerzi IUAV v Benetkah, so sporočili iz Obalnih galerij Piran.

Na letošnji mednarodni slikarski Ex-tempore je bilo oddanih 151 likovnih stvaritev za razstavo. Žirija je za postavitvi, ki sta na ogled v Mestni galeriji Piran in v Galeriji Monfort v Portorožu, izbrala 91 del.

Miriam Elletra Vaccari: Hommage a Kabul. Foto: Obalne galerije Piran
Miriam Elletra Vaccari: Hommage a Kabul. Foto: Obalne galerije Piran

Glede podelitve najvišje odkupne nagrade grand prix umetnici Miriam Elletri Vaccari je bila žirija enoglasna. Šivanka na papir, ki jo je naslovila Hommage a Kabul, po mnenju žirije na subtilen in politično-kritičen način komentira sporno dogajanje v sodobnem svetu. V času poplave digitaliziranih tehnik je s preprostimi izraznimi sredstvi ustvarila prepričljivo umetniško delo.

Kot še piše v obrazložitvi nagrade, je nagrajenka uporabila šivanje kot izrazito tradicionalno žensko ustvarjalno metodo, da je izvezla muzejski predmet iz bogate dediščine afganistanske zgodovine. Morda gre za glavo mladega Bude? Njena izvezena risba zato posredno kritično namiguje tudi na sodobni ikonoklazem, fizično uničevanje podob, ki se udejanja v eni najbolj trpinčenih celinskih držav Srednje Azije.

Pošljite SMS s ključno besedo Upanje na 1919
Posebno nagrado Cesare dell'Acqua, ki jo podeljuje Generalni konzulat Italije v Kopru, je prejel Simon Kastelic za sliko Upanje#1919. Žirijo je prepričal predvsem z zanimivo interpretacijo dokumentarne fotografije.

Napetost in gibanje, ki ga je avtor prenesel na platno, na prvi pogled spominja na pomorski krst, ki ga vsako leto priredijo v tem kraju. Ob podrobnejšem opazovanju spoznamo, da gre za ladjo migrantov, ki skuša doseči morsko obalo. Po mnenju žirije gre za avtorja, ki zna aktualne, politične, predvsem pa socialno občutljive teme prenesti v sodobno interpretirani figuralni govorici.

Simon Kastelic: Upanje#1919. Foto: Obalne galerije Piran
Simon Kastelic: Upanje#1919. Foto: Obalne galerije Piran

Letošnja skromna bera mladih avtorjev
Nagrado za najboljše delo mladega avtorja v obliki samostojne razstave v piranski Galeriji Herman Pečarič je prejela Klavdija Jeršinovec za sliko Morje, sonce, srce.

Klavdija Jeršinovec: Morje, sonce, srce. Foto: Obalne galerije Piran
Klavdija Jeršinovec: Morje, sonce, srce. Foto: Obalne galerije Piran

Na Ex-temporu so sicer letos zaznali zelo skromno udeležbo avtorjev do 35. leta starosti. Po mnenju žirije bo vzpostavitev novega programa Vizualnih umetnosti na Primorski pedagoški akademiji v Kopru v naslednjih letih nedvomno prepričala večje število študentov likovne umetnosti za sodelovanje na tej piranski slikarski prireditvi.

Žirija je podelila tudi nagrado za otroke do 15. leta, odkupno nagrado za delo na papirju, dve posebni in dve odkupni nagradi, tri hotelske nagrade in osem velikih odkupnih nagrad, so še sporočili iz Obalnih galerij Piran.

Izbrana dela si je mogoče do 31. oktobra ogledati v Mestni galeriji Piran in v Galeriji Monfort v Portorožu.