Vhod v pariški muzej Louvre, ki sameva tudi v teh dneh. Foto: Reuters
Vhod v pariški muzej Louvre, ki sameva tudi v teh dneh. Foto: Reuters

Prek spletne platforme je mogoče dostopati do umetniških del iz zbirk osmih muzejskih oddelkov – od islamske umetnosti in renesančnih skulptur do egiptovskih starin in slik umetnikov z vsega sveta.

Predsednik in direktor Louvra Jean-Luc Martinez. Foto: EPA
Predsednik in direktor Louvra Jean-Luc Martinez. Foto: EPA

Spihati prah z množice dragocenosti
"Louvre je danes spihal prah s svojih zakladov, tudi najmanj znanih. Prvič lahko vsakdo z računalnika ali pametnega telefona brezplačno dostopa do celotne zbirke del, ne glede na to, ali so na ogled v muzeju, posojena, celo dolgoročno posojena ali v depoju," je po pisanju CNN-a dejal predsednik in direktor Louvra Jean-Luc Martinez.

Dodal je še: "Osupljiva kulturna dediščina Louvra je zdaj le en klik stran! Prepričan sem, da bo ta digitalna vsebina še bolj navdihnila ljudi, da pridejo v Louvre in osebno odkrivajo zbirke."

Platforma ponuja različna iskalna orodja. Foto: collections.louvre.fr/Zajem zaslova
Platforma ponuja različna iskalna orodja. Foto: collections.louvre.fr/Zajem zaslova

Različni načini brskanja po zbirkah
Obiskovalci se lahko v zbirke zakopljejo s preprostim ali naprednim načinom iskanja, po vnosih kuratorskega oddelka ali tematskih albumih. Spletna platforma ponuja tudi interaktivni zemljevid, ki omogoča raziskovanje muzeja in vseh njegovih umetniških delih po sobah, v katerih so razstavljena. Muzejski strokovnjaki bodo platformo redno posodabljali, saj se muzejska zbirka počasi širi, so še sporočili iz Louvra.

Sorodna novica Brez množic obiskovalcev imajo v Louvru redko priložnost za celovito obnovo

Končno vendarle zagnana obnova
Obdobje, ko kulturne institucije ne morejo sprejemati obiskovalcev, so v tem pariškem muzeju izkoristili tudi za dolga leta načrtovana obnovitvena dela.

Množica kustosov, restavratorjev in delavcev od februarja čisti skulpture, preureja artefakte, preverja zaloge, preureja vhode in izvaja restavriranja, tudi v egiptovskem krilu in največji muzejski dvorani, ki je že v celoti obnovljena.