Iz pariškega muzeja so sporočili, da je policija po obvestilu strokovnjaka za vojaške dragocenosti res odkrila v Italiji v obdobju renesanse izdelana oklep in čelado, ki sta bila iz Louvra ukradena 31. maja 1983.

"Nabito polna" francoska baza izgubljenih umetnin
Kosa so identificirali na podlagi seznama ukradenih umetnin, okoliščine kraje izpred štirih desetletij pa še danes niso pojasnjene, piše BBC. Sicer pa je v francoski bazi izgubljenih umetnin po svetu zapisanih več kot 100 tisoč predmetov, ki se jim je samo lani pridružilo še 900.

Renesančni simboli prestiža
S srebrom in zlatom prevlečena oklep in čelada naj bi izdelali v Milanu v 16. stoletju oziroma glede na natančnejše ocene med letoma 1560 in 1580. V tistem času so okrašeni oklepi veljali za prestiž, ljudje so se z njimi ponašali podobno, kot se danes s prestižnimi avtomobili. Izdelani so bili za okras, in ne za vojaške namene, so pojasnili v muzeju.

Direktor Louvra Jean-Luc Martinez. Foto: EPA
Direktor Louvra Jean-Luc Martinez. Foto: EPA

Oklep in čelado je premožna družina nemško-judovskega rodu Rothschild v letu 1922 podarila Louvru, kjer sta domovala torej do leta 1983. Preiskovalci francoskega Centralnega urada za boj proti trgovini s kulturnimi dobrinami (OCBC) se zdaj posvečajo vprašanju, kako je prišlo do tega, da so člani bordojske družine podedovali ukradeni dragocenosti.

Veliko veselje, da se vračata v kompletu
Direktor Louvra Jean-Luc Martinez je po pisanju BBC-ja dejal, da gre za "precej izjemna kosa, ki sta spadala v zbirko baronice de Rothschild". Glavni kustos za umetniška dela v muzeju Philippe Malgouyres pa je bil "prepričan, da se bosta nekega dne spet pojavila ... Toda nikoli si nisem mogel predstavljati, da se bo izšlo tako dobro - da bosta v Franciji in še zmeraj skupaj".