Eden od razstavnih prostorov za dela študentov 4. letnika likovne akademije v Granadi je tudi notranje dvorišče mestne hiše. Foto: Wikimedia
Eden od razstavnih prostorov za dela študentov 4. letnika likovne akademije v Granadi je tudi notranje dvorišče mestne hiše. Foto: Wikimedia

Likovna akademija v Granadi je na razstavi A la calle (Na cesto), ki ji je prostor odstopila mestna hiša, zbrala dela svojih študentov kiparstva. Še pred uradnim odprtjem razstave 31. januarja je ogromno pozornosti pritegnil predvsem en eksponat: delo avtorice Inme Ferrero z naslovom Carne de vulva (Meso vulve), ki predstavlja ženski spolni organ, zapakiran in označen z etiketo kot živalsko meso, ki je na prodaj v trgovinah. Na etiketi je pripisano še opozorilo: "Lahko vsebuje sledi sperme, nohtov ali ostankov ženskega telesa". Namen take predstavitve je kritika popredmetenja žensk in obravnave žensk kot spolnih objektov.

Eksponat Carne de vulva, ki ima na priloženih letakih pojasnjen tudi pomen. Foto: Wikimedia
Eksponat Carne de vulva, ki ima na priloženih letakih pojasnjen tudi pomen. Foto: Wikimedia

Eksponat je tako zmotil desnosredinsko stranko Ciudadanos (Državljani) , da je od mestnih oblasti zahtevala umik umetnine, ki bi "lahko šokirala ali prizadela obiskovalce razstave". Akademija se je na pritožbo odzvala s kompromisom: del razstave z omenjenim eksponatom vred so iz mestne hiše preselili v drug prostor le nekaj metrov, ki je sicer prav tako v občinski lasti, ni pa del iste stavbe.

"Mestna hiša je hiša vseh in videli smo, da obstajajo tudi nevarna dela. V vsakem primeru trdimo, da mora obstajati nek nadzor nad tem, kaj se razstavlja. Nimamo vsi enakih svetovnonazorskih prepričanj in svoboda posameznika se konča, kjer se začne svoboda drugega," je za časnik El Pais komentiral poslanec Državljanov Manuel Olivares. "V tem primeru bi umetnina razžalila, in ni prav, da mestna hiša take stvari razstavlja na kraju, kamor lahko vstopijo vsi, tudi otroci."

Tako organizatorji kot tudi mesto Granada so se odločili za spravljiv pristop in željam zaskrbljenih politikov ustregli. Je pa svetnica María Leyva, sicer pripadnica socialistične stranke, izrazila svoje "presenečenje nad tem, da je Državljane zmotilo nekaj takega, kot ta razstava, ni pa jih zmotil dogovor med Ljudsko stranko (PP) in stranko Vox, za katerega je že zdaj jasno, da bo neuspešen v boju za enakopravnost med spoloma."

Kuratorka razstave Elizaberta López je pojasnila, da so sporni eksponat prestavili na drugo razstavno mesto, "z zavedanjem, da je nekaterim ljudem ob njem neprijetno, morda zaradi nepoznavanja ali nenavajenosti". Poudarila je še, da skuša Carne de vulva opozoriti na izkoriščanje in nasilje nad ženskami, povzema El Pais.