Foto: Péter Szalay
Foto: Péter Szalay

Umetnik Péter Szalay je s konceptom za svojo skulpturo zmagal na nedavnem natečaju, na katerem so izbirali umetnino v devetem okrožju Budimpešte, delu mesta, kjer se srečujejo veličastne zgradbe z začetka 20. stoletja in nič manj velikopotezni ostanki socialistične arhitekture.

"Cilji gibanja BLM – nasprotovanje policijskemu nasilju in rasizmu – so na Madžarskem relevantni v enaki meri kot drugje po svetu," je izbiro komentirala županja devetega okrožja Krisztina Baranyi, povzema britanski The Guardian. To je ponazorila s primerom sistematične kampanje proti prebežnikom in beguncem, ki jo vodi Orbanova vlada, ter dolgoletno marginaliziranje in zatiranje madžarske romske skupnosti.

Vodja kabineta izkrivlja definicijo rasizma
Žirija je izbrala sedem umetniških del, ki bodo spomladi za dva tedna razstavljena na različnih lokacijah. Med temi sedmimi stvaritvami se je pozornost madžarske javnosti in medijev usmerila k eni sami. "Black Lives Matter je v bistvu rasistično gibanje. Rasist ni tisti, ki nasprotuje kipu BLM, ampak tisti, ki tak kip postavi," je izjavil vodja Orbanovega kabineta Gergely Gulyás.

Na provladnih televizijskih postajah je več gostov pogovornih oddaj napovedalo, da bodo kip pomagali zrušiti, če bo res postavljen, češ da bi bilo kaj takega "podobno, kot če bi postavili kip Adolfu Hitlerju". Drugi so argumentirali, da je v Budimpešti tako malo temnopoltih, da gibanje BLM tam nima nobenega smisla.

Umetnik manjše, plastične kopije svojega dela prodaja za 900 evrov. Foto: Galerija Artsy
Umetnik manjše, plastične kopije svojega dela prodaja za 900 evrov. Foto: Galerija Artsy

Med vsem tem ogorčenim poročanjem in spremljanjem odzivov ni skoraj nihče povedal, da bo kip razstavljen samo dva tedna in ne bo stalen dodatek v mestu, je madžarska dopisnica še sporočila za The Guardian. "Ta škandal lepo ponazarja, kako delujejo provladni mediji na Madžarskem. Vsi so jezni, ampak nihče ne pozna nobenih podrobnosti," je komentirala Krisztina Baranyi, ena redkih županj budimpeških okrožij, ki ne prihaja iz vrst stranke Fidesz.

Zaostreni konservatizem
V pripravah na parlamentarne volitve leta 2022 trenutna madžarska vlada še posebej poudarja svoja konservativna nagnjenja. Decembra so v ustavo eksplicitno zapisali, da je v družini "mama ženska in oče moški" ter da otroke lahko posvojijo samo heteroseksualni pari. Transspolne osebe ne morejo zakonito potrditi svojega spola, začeli pa so tudi plakatno kampanjo s sloganom "Vsa življenja štejejo". Uradno je to sicer "kampanja" boja proti novemu koronavirusu, a so vzporednice z ideologijo skoraj nezgrešljive, še posebej, ker je Orbán na družbenih omrežjih objavil različico s sloganom v angleščini.

Simbolika je precej lahko razumljiva ... Ali pa tudi ne
Péter Szalay
je povedal, da je po zmagi na natečaju že prejel grožnjo "znane osebnosti s skrajne desnice", češ da bo "kaznovan", če bo njegova reinterpretacija Kipa svobode res kdaj zaživela. Njegova ideja je, da bo kip iz 12 delov ustvaril s 3D-tiskalnikom, nato pa bo te dele spojil z magneti. Njegov Kip svobode kleči v gesti solidarnosti, desno roko pa ima dvignjeno v pest. Pod roko ima tablo z napisom Black Lives Matter. Na dodatno tematiko pravic skupnosti LGBTQ aludira uporaba mavrične barvne palete.

Kljub vsem reakcijam pa umetnik pravi, da kip noče biti samo enodimenzionalna podpora gibanju BLM. "Ne deklarira se kot za ali proti BLM. V skladu z mojo umetniško intenco neodločeno niha med dvema različnima branjema."