Foto: Ana Straže
Foto: Ana Straže

"Največja razlika v primerjavi s prejšnjima edicijama je, da smo se letos tematsko omejili. Tema tokratne razstave je odnos do telesa, ki zajema pogled na različne spolne identitete, staranje telesa oziroma mlada telesa, pomanjkljivosti, družbena percepcija, naš vizualni komentar na to temo. Tokrat smo vključili tudi znanstveno ilustracijo, kot so posegi v telesa in bolezni," pojasni idejna vodja projekta Nea Likar. Ta kot avtorica telo obravnava v različnih starostnih obdobjih. "Lotila sem se staranja telesa. Obravnavam ga kot 'dom', 'dom sebi' in kot 'dom drugemu', s katerim imaš odnos."

Ker so se letos tematsko omejili, tokratna razstava v primerjavi s predhodnima deluje bolj celostno, še dodaja Nea Likar. "Razstava daje obiskovalcu celostni vidik, kako ilustracija sploh deluje, ponuja globlje razmisleke, polje erotike se ne obravnava površinsko."

Široko tematsko polje erotike
Ta razstava predstavlja prvi ilustratorski erotični festival v Sloveniji in si za osnovno izhodišče jemlje široko tematsko polje erotike v povezavi z odnosom do telesa in telesnega, pove ena od avtoric Maja Poljanc. "Prostor te razstave mi je tako omogočil ukvarjanje z Ilustriranjem ženskih in moških golih teles, kar se je včasih štelo za nespodobno, čeprav je šlo zgolj za znanstveno zaznamovanje, in menim, da posledice tega nosimo še danes v svojem sprejemanju in dojemanju. V svoji seriji medicinskih ilustracij različnih človeških spolovil sem tako želela zajeti orisano tematiko festivala in s tem prikazati lepoto znanstvene ilustracije, raznolikost človeških teles in drugačen pogled na t. i. erotiko."

Foto: Ana Straže
Foto: Ana Straže

"Velvet 3 je hibrid med galerijo in intimno izkušnjo. Moje delo na razstavi "Skupinski avtoportret" sodi prav tja, tiha analiza notranjih obličij lastne identitete, iskreno razgaljenih pred sabo – in svetom," doda Milanka Fabjančič.

"Sem izjemno počaščena, da sem lahko sodelovala pri tretji ediciji Velveta, saj menim, da je ilustracija premalokrat izkoriščena kot medij sporočanja tabuiziranih vsebin. Zame je bila tudi priložnost za premislek o tovrstnih tematikah, s katerimi se navsezadnje srečujemo vsak dan, kot posamezniki v svoji intimi in kot del neke družbe. V tem smislu tudi dela, ki jih razstavljam na tretji ediciji Velveta, razkrivajo intimo opazovalke na lastno telo, ki se znajde v naivnih, (ne)erotičnih prizorih," je sklenila Manca Krošelj.

Avtorice in avtorji razstavljenih ilustracij. Foto: Ana Straže
Avtorice in avtorji razstavljenih ilustracij. Foto: Ana Straže

Odziv nad pričakovanji
Poleg omenjenih so na razstavi na ogled dela tudi naslednji avtorjev: Maksim Azarkevič, Ana Baraga, Mitja Bokun, Ana Brezovec, Peter Ferlan, Maja Gorjup, Nina Kavzar, Dejan Kralj, Manca Krošelj, Hana Nekrep, Meta Šolar, Bori Zupančič, Sara Žičkar in Jernej Žumer. Odprtja razstave, ki si jo je mogoče ogledati do 30. decembra, se je udeležilo približno 200 ljudi. V prihodnje nameravajo pregled erotičnih ilustracij popestriti tudi s tujimi avtorji.