Razstava je na ogled do 21. novembra. Foto: Ana Gobec
Razstava je na ogled do 21. novembra. Foto: Ana Gobec

Velvet 2 ali po slovensko žamet je druga razstava poklicnih ilustratorjev, ki svoja intimna doživljanja izražajo skozi medij risbe. Na prvi razstavi pred štirimi leti so sodelovale le avtorice, zdaj je idejna vodja projekta Nea Likar k sodelovanju povabila tudi moške. "K projektu sem povabila akademske prijatelje, ilustratorje, s katerimi sodelujem pri drugih projektih, profesorje z akademije. Smo res iz različnih krogov in smeri ilustracije. Dala sem usmeritev, da mora ilustracija temeljiti na literarni predlogi ali pa na dejanskem projektu, kar je bistvo ilustracije, po čemer se tudi ločuje od slikarstva."

Na razstavi se predstavlja 14 avtorjev, razmerje po spolu je devet proti pet v korist žensk, a kako so se umetniki lotili izziva, ni odvisno od spola. "Imamo zelo ekspresivno tako moško kot žensko risbo, imamo moški in ženski kolaž, ki erotiko upodablja na zelo subtilen in igriv način," pove Likar in dodaja, da je sama k erotični ilustraciji pristopila iz dveh zornih kotov. "Svojega erotičnega ciklusa sem se lotila na dva načina. Predstavljam produkte, ki sem jih naredila za slovenskega naročnika. Po tej strani želim predstaviti "branding" ilustracijo in tako dokazati, da ima erotična ilustracija mesto tudi tam. Drugi cikel pa je zelo oseben. Gre za neke zapise iz dnevnika, za erotiko iz vsakodnevnega življenja. Erotiko sem želela poiskati tudi v banalnih stvareh, ni treba, da gre za neke velike zadeve, lahko je zelo čutna in nežna."

Foto: Ana Gobec
Foto: Ana Gobec

Razstavo želijo v prihodnje pripraviti vsako leto in jo razširiti na druge medije
Zakaj so na ponovno razstavo erotične risbe čakali štiri leta, Neja Likar poda diplomatski odgovor. "Ni odvisno zgolj od mene. Če bi le jaz odločala, bi tako razstavo imeli od dvakrat do trikrat na leto."

Vodja projekta si tudi želi, da bi odslej imeli tako razstavo vsako leto proti koncu leta. Erotično umetnost v edini slovenski erotični galeriji bi radi razširili tudi na druge medije. "Želimo dodati tudi sejem erotične ilustracije, delavnice, erotični strip in podobno."

Za dobrim konjem se vedno praši
Razstava je pred štirimi leti močno odmevala. Vrstile so se pohvale, graje, nekateri so bili navdušeni, nekateri so se zgražali. Podoben odziv pričakujejo tudi tokrat. "Lahko obljubim, da bodo obiskovalci, ki si ne predstavljajo, kaj bodo videli, z razstave odšli polnih misli. Erotike smo se namreč lotili iz različnih zornih kotov in na zelo različne načine," sklene Likar. Ljudska modrost namreč pravi, da se za dobrim konjem vedno praši.

Na razstavi se predstavljajo: Maksim Azarkevič, Mitja Bokun, Ana Brezovec, Peter Ferlan, Nina Kavzar, Nea Likar, Tomaž Milač, Eva Mlinar, Roman Ražman, Kasia Rižnar, Meta Šolar, Maruša Štibelj, Sara Žičkar in Eva Brvar Ravnikar.