Evgen Bavčar. Foto: Evgen Bavčar/Pokrajinski muzej Maribor
Evgen Bavčar. Foto: Evgen Bavčar/Pokrajinski muzej Maribor

Prav zaradi tega so razstavo poimenovali Onstran svetlobe, da bi tudi tako videčim približali potrebe slepih in slabovidnih sodržavljank in sodržavljanov. Obenem z razstavo, ki so jo pripravili v sodelovanju z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije, zaznamujejo stoletnico društvenega samoorganiziranja slepih v Sloveniji.

Na ogled so slike in fotografije, ki so delo 19 slepih in slabovidnih avtoric in avtorjev iz različnih slovenskih krajev. Pod naslovom Onstran svetlobe so razobešena v razstavišču Kino Partizan od danes do 24. decembra.

Razstavljajo Rezka Arnuš, Evgen Bavčar, Luka Campolunghi, Sara Bukovec, Branko Čeak, Sonja Jež, Jožef Jošt, Milka Jug, Jana Kus, Rosana Lorbek, Darinka Lozinšek, Andrej Palčec, Mirela Prezelj, Helena Senica, Tinka Šetina, Ana Šter, Meri Tišler, Slavica Zdolšek in Natalija Žitnik Metaj.

"Pri izboru sodelujočih avtorjev na razstavi smo sledili predvsem dvema meriloma: zajeti čim širši slovenski prostor ter predstaviti slikarska in fotografska dela. Zaradi prostorske omejenosti razstavišča je bilo tudi omejeno število sodelujočih," pove Oman.

Branko Čeak, Katedrala sramu I, Ruše, 2012. Foto: Branko Čeak/Pokrajinski muzej Maribor
Branko Čeak, Katedrala sramu I, Ruše, 2012. Foto: Branko Čeak/Pokrajinski muzej Maribor

Na razstavi je slepim in slabovidnim na voljo razstavni katalog v brajici, videčim pa katalog s predstavitvami avtorjev. Med slepimi in slabovidnimi so slikarji, pesniki, pisatelji, glasbeniki, igralci, pevci, fotografi, poudarjajo v muzeju. "Svojo ustvarjalnost (tudi nagrajevano v konkurenci z videčimi) predstavljajo po Sloveniji in svetu," so sporočili.

Razstava zaradi veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa trenutno ni dostopna za obiskovalce. Zato je Pokrajinski muzej Maribor pripravil vzporedno virtualno razstavo, do katere je mogoče dostopati na njihovi spletni strani.

Tinka Šetina, Zimska idila, akvarel, Novo mesto, 2009. : Pokrajinski muzej Maribor
Tinka Šetina, Zimska idila, akvarel, Novo mesto, 2009. : Pokrajinski muzej Maribor

Z razstavo praznujejo stoletnico ustanovitve Podpornega društva slepih, ki sta ga 7. novembra 1920 v Ljubljani kot prvo slovensko invalidsko društvo ustanovila Franc Dolinar in Alojzij Levstek. Glavni namen društva je bilo zbiranje denarja za pomoč revnim slepim, ki so bili tedaj odvisni zgolj od svojcev in znancev.