Slika Diego in jaz je Frida Kahlo narisala pet let pred smrtjo in velja za njen zadnji avtoportret. Foto: EPA
Slika Diego in jaz je Frida Kahlo narisala pet let pred smrtjo in velja za njen zadnji avtoportret. Foto: EPA

Predtem je za rekorderja veljalo delo Diega Rivere, torej moža Fride Kahlo, ki so ga leta 2018 na dražbi prodali za 9,76 milijona dolarjev.

Slika mehiške umetnice Fride Kahlo z naslovom Diego y Yo je eden njenih zadnjih avtoportretov. Umetnica je sebe upodobila solznih oči, nad njenimi obrvmi je podoba njenega moža Rivere. Pri Sotheby's so sliko opisali kot eno najpomembnejših del Fride Kahlo, kar so jih kadar koli ponudili na dražbi.

Omenjena slika je bila sicer nazadnje na dražbi prodana leta 1990 za 1,4 milijona dolarjev.

Življenje Fride Kahlo (1907–1954) sta močno zaznamovala nesreča z avtobusom, ko je bila še dekle, zaradi česar ni mogla imeti otrok, dolgo pa je bila v mavčni obvezi prikovana na posteljo, zaradi česar je tudi začela risati, in viharni zakon z mehiškim slikarjem Rivero.

Svoje življenjske preizkušnje je upodabljala v likovni umetnosti, skozi številne avtoportrete in s poseganjem po vibrantnih barvah.

A njena umetnost je bila spojena tudi z zgodovino in duhom Mehike, saj je v svojem delu uprizorila tudi družbene in kulturne spremembe, ki so pozneje vodile k mehiški revoluciji.

V svojem ustvarjalnem opusu je naslikala najmanj 140 del in več risb.

Njene slike, 55 med njimi je avtoportretov, pogosto vsebujejo simbolne upodobitve telesnih in duševnih ran. Kot je dejala, nikoli ni slikala sanj, slikala je svojo resničnost.

Ikona je postala v poznih 70. letih preteklega stoletja.