Razstavljene so tudi obleke kultne mehiške umetnice. Foto: EPA
Razstavljene so tudi obleke kultne mehiške umetnice. Foto: EPA
Razstavljena so številna dela Fride Kahlo. Foto: EPA
Razstavljena so številna dela Fride Kahlo. Foto: EPA

V nizozemskem muzeju Drents je na ogled razstava, posvečena kultni mehiški umetnici Fridi Kahlo, ki so jo naslovili Viva la Frida! – Življenje in umetnost Fride Kahlo. Muzej pri razstavi sodeluje z mehiškim Muzejem Fride Kahlo (prej Modra hiša) in muzejem Dolores Olmedo, ki se ponaša z največjo zbirko del Fride Kahlo. Dolores Olmedo je bila namreč tesna prijateljica in dedinja umetničinega moža Diega Rivere, priznanega mehiškega umetnika. V Assenu si tako obiskovalci lahko ogledajo vrhunce iz zbirke, kot so slike Bolnišnica Henryja Forda, Zlomljeni steber in Avtoportret z opico.

Odprtja se je udeležila tudi kraljica Maxima. Foto: EPA
Odprtja se je udeležila tudi kraljica Maxima. Foto: EPA

Zahvaljujoč Muzeju Fride Kahlo, pa lahko obiskovalci razstave poleg oblačil, poslikanih steznikov in nakita občudujejo tudi fotografije, dokumente in risbe, povezane z umetnico. Leta 2004 so v tedaj še Modri hiši namreč našli številne predmete Fride Kahlo in Diega Rivere, ki so bili 50 let javnosti neznani, leta 2007 pa so jih predstavili tudi širšemu občinstvu.

Del razstave so tudi poslikani korzeti. Foto: EPA
Del razstave so tudi poslikani korzeti. Foto: EPA

Razstava bo na ogled do 27. marca

Muzej Drents je ob razstavi pripravil tudi vrsto dejavnosti, med drugim predavanja, festival in serijo pododdaj. Razstavo, ki bo na ogled do 27. marca, odprtja pa se je udeležila tudi nizozemska kraljica Maxima, spremlja še istoimenska knjiga. Ta osvetljuje svet umetnice, ki je umrla leta 1954, predvsem to, kako so kultura, politika, spol, invalidnost in nacionalna identiteta vplivali na njeno življenje in njen umetniški slog, s katerim je rušila tabuje.

Otroštvo Fride Kahlo, ki se je rodila leta 1907, je med drugim zaznamovala mehiška revolucija – ta je izbruhnila leta 1910. Pri šestih letih je zbolela za otroško paralizo, kar je povzročilo, da je njena desna noga rasla drugače od leve, 12 let pozneje pa je bila udeležena v nesreči z avtobusom. Na slikarko je močno vplival tudi viharni zakon z Diegom Rivero in nezmožnost, da bi imela otroke. Njeno delo odraža njeno življenje, hkrati pa je spojeno z zgodovino in tedanjim duhom Mehike. Ustvarila je najmanj 140 slik, ki pa pogosto vsebujejo simbolne upodobitve telesnih in duševnih ran – po njenih besedah nikoli ni slikala sanj, slikala je svojo resničnost.