Foto: Galerija Equrna
Foto: Galerija Equrna

Odpirajo jo danes, na ogled bo do 10. maja.

Foto: Galerija Equrna
Foto: Galerija Equrna

Na ogled postavlja ciklus del, ki je nastajal od leta 2016. Poleg tega, da je črno-bela kombinacija kromatska podstat njegovega slikarstva, je naslov izbral tudi zaradi njegovega načina slikanja, saj pri delu ne uporablja skic ali predlog. "/…/ Oblika, ki jo iščem ali zasledujem, se spreminja, pere, briše in preslikava med samim postopkom."

Kot je še povedal, pri ustvarjanju izhaja iz notranjih občutkov ter razpoloženjskih stanj in uporablja zgolj črne in bele barve, kar mu predstavlja najboljšo možnost za način izražanja. To je tretji in najpomembnejši razlog za poimenovanje ciklusa: "Slika je odraz oziroma materializirana podoba moje biti, črno na belem."

"Ko se slikar odloči in štirideset let slika z belo in črno, to ni več zadeva barv, ampak življenja," so zapisali v galeriji in dodali, da skozi leta črna in bela postaneta resnični barvi njegove biti, njegovega telesa in duha, misli in čustev.

Brane Sever se je rodil 6. maja 1958 v Ljubljani. Diplomiral je na slikarskem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Gustavu Gnamušu leta 1985. Je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Sodeloval je na več kot 60 žiriranih nacionalnih in mednarodnih skupinskih razstavah v Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Avstriji, Italiji, Nemčiji, Madžarski, Španiji, Finski, Združenih državah Amerike in Kanadi. Za svoja umetniška dela je prejel več nagrad doma in v tujini.