Foto: DLUL
Foto: DLUL

Slike Samuela Bernthala se nam prikazujejo v podobah nekakšnih neobremenjenih izjav, ki zaradi svoje sugestivne narave spodbujajo interpretacije, ki pa niso enoznačne, je zapisala kuratorka Maša Knapič.

"Način slikanja, ki bi ga lahko na hitro označili za primitivnega, se brani z elegantno jasnostjo strukturiranosti podobe. Prostor slike zajema set sebi lastnih pravil, semi-realne podobe sveta pa se resegnificirajo v abstraktne konstelacije. Izhajajoč iz zakonov filozofije, matematike in z zakonitostmi nereda, Bernthal svoje zanimanje usmerja v preučevanje hipoteze, da se iz nepopolne narave realnega pretaka neomejena svoboda," je še zapisala.

Narava realnega in zapleteni odnosi pojmov znotraj sistema, ki ga spreminja, se v Bernthalovih delih determinirajo v podobah živalskega sveta, gliv in preprostih diagramov. Ustvarja se bogat nabor podob z logiko nekakšne prikrito-razkrite simbolike, ki se nekontrolirano razmnožuje, poustvarja in združuje v celoto večjega, umetno ustvarjenega, umetnikovega sistema, še razmišlja kuratorka.

Bernthal je študiral umetnost na University of East London v Angliji. Trenutno končuje magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Samostojno se je predstavil na razstavi v Londonu in na več skupinskih razstavah v Sloveniji.

Foto: DLUL
Foto: DLUL

Maša Knapič je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno končuje magistrski študij. Samostojno se je prvič predstavila v DobriVagi v Ljubljani. Sodelovala je tudi na več skupinskih razstavah.

Cikel Mladi kurator, mladi umetnik ima namen predstaviti mladega kuratorja in njegov koncept postavitve z izbranim mladim umetnikom.

Maša Knapič in Samuel Bernthal – razstava Vsak je sam