ZDSLU-jeva sekcija kiparjev in umetnikov, ki delujejo v javnem prostoru, je letos vložila pobudo za sodelovanje z omenjenim centrom.

Kip Jamesa Joycea v Zürichu. Foto: EPA
Kip Jamesa Joycea v Zürichu. Foto: EPA

V koledarju svetovnih dni je 29. april označen kot mednarodni dan kiparstva. "Prav je, da temu ustvarjalnemu poklicu posvetimo nekaj pozornosti tudi pri nas. Zato so se likovnice in likovniki v sekciji kiparjev in umetnikov, ki delujejo v javnem prostoru, odločili, da se priključijo prazniku kiparjev in ustvarjalcev, ki jim je skulptura in urejanje bivalnih površin pomembna," so zapisali v Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), znotraj katere omenjena sekcija deluje.

Zapisu so v sekciji kiparjev in umetnikov, ki delujejo v javnem prostoru, dodali tudi voščilo "vsem umetnicam in umetnikom, ki ustvarjajo v okviru plemenite tridimenzionalne likovne zvrsti, kiparjem in oblikovalcem javnih nepremičnih, kot tudi premičnih spomenikov". Ob tem so izrazili željo, da bi v Sloveniji zraslo še veliko vrhunskih in odmevnih skulptur na javnih površinah.

"Želimo si, da javni prostori s skulpturami ne bi bili omadeževani, oskrunjeni ali poškodovani"
"Predvsem pa si želimo, da bi se cenilo delo naših ustvarjalk in ustvarjalcev ter vseh tistih, ki se trudijo, da Ljubljana in tudi vsa slovenska mesta pridobijo kulturni nivo, plemenitost in lepoto. Želimo si, da bi spomenike spoštovali tako mladina kot odrasli, da javni prostori s skulpturami ne bi bili omadeževani, oskrunjeni ali poškodovani. So dragocena zapuščina, ki je pomembna že danes in jo moramo nujno neoskrunjeno pustiti naši prihodnosti jutri,"
so obenem pozvali v sekciji kiparjev.

Foto: EPA
Foto: EPA

Mednarodni dan kiparstva vsako leto poteka zadnjo soboto v aprilu, je za STA povedal kipar Zoran Srdić Janežič, eden izmed pobudnikov zamisli, da se praznovanju dneva pridruži Slovenija.

Slovenska sekcija je letos vložila prošnjo za sodelovanje z mednarodnim kiparskim centrom, tako da bo Slovenija prihodnje leto tudi uradno praznovala mednarodni dan kiparstva skupaj z državami, kot so Švica, Avstrija, Nizozemska, pa tudi ZDA, Kanada in Avstralija.