Petra Bearda, ki je v starosti trpel za demenco, sta poleg lastnega dela v zgodovino umetnosti zapisali tudi ustvarjalni prijateljstvi z Andyjem Warholom in Francisom Baconom, nad njim se je navduševal tudi Salvador Dalí.

Peter Beard (1938-2020). Foto: Taschen
Peter Beard (1938-2020). Foto: Taschen

V New Yorku rojeni Beard je bil znan predvsem po fotografijah prostoživečih živali, s katerimi je dokumentiral škodo, ki jo človeška vrsta povzroča v kenijskem narodnem parku Tsavo. Serijo fotografij, ki so tam nastale leta 1965, je izdal v knjigi The End of the Game. Šlo je za "množično izumiranje v Tsavu s 35.000 sloni in 5000 nosorogi, kjer so živali podlegale stradanju in stresu ter boleznim, ki so povezane s prenatrpanostjo populacije".

Ponatis monografije v velikem formatu
Knjiga je doživela vnovično izdajo leta 1977 in še eno pred petimi leti, ko je izšla pod okriljem založbe Taschen. Prav tako pri slednji založbi pa prav v tem mesecu v velikem formatu izide ponatis njegove obsežne monografije iz leta 2006, naslovljene preprosto Peter Beard.

Sam fotograf se je znašel na vsaj devetih portretih Francisa Bacona, v slikarjevem ateljeju pa so našli več kot 200 fotografij, ki jih je posnel Beard. "Beardove fotografije mrtvih slonov, posnete iz zraka, so še posebej navdušile umetnika," so zapisali v galeriji Hugh Lane Gallery v Dublinu.

Iz Beardove monografije, ponatis katere izide v tem mesecu. Foto: Taschen
Iz Beardove monografije, ponatis katere izide v tem mesecu. Foto: Taschen

Bacon in Beard sta se spoznala v Londonu leta 1965, čeprav je Beard slikarjevo delo poznal še iz časov šolanja na zasebni umetniški šoli, ko je po lastnih besedah poskušal kopirati njegov slog, kar pa je bil težak podvig. Med Baconovi stvaritvami med drugim najdemo Tri študije za portret Petra Bearda (1975), ki so v lasti zbirke Abelló v Madridu. Portret, ki je nastal leto pozneje, so na lanski dražbi hiše Phillips v New Yorku prodali za 15.000 dolarjev.

Iz monografije. Foto: Taschen
Iz monografije. Foto: Taschen

Zamenjani vlogi umetnika in modela
Vendar pa je bil tudi Bacon Beardov portretiranec. Posnetek iz leta 1972, na katerem je mogoče videti Bacona na strehi ene izmed londonskih hiš, so pred šestimi leti pri Phillipsu v Londonu prodali za 80.500 britanskih funtov. "Mimogrede, sem edini človek, ki mu je Bacon kadar koli pustil fotografirati svoje delo v nastajanju," je nekoč dejal Beard.

Fotograf je bil v 70. letih redni obiskovalec kultnega nočnega kluba Studio 54 v New Yorku, kamor je zahajal z Andyjem Warholom, s katerim je prav tako prijateljeval in bil njegov model.

Beardova družina je po pisanju The Art Newspaper ob njegovi smrti zapisala: "Vsakega, ki je preživel nekaj časa v njegovi družbi, sta prevzela njegovo navdušenje in njegova energija. Bil je pionir sodobne umetnosti, ki je bil s svojimi prizadevanji, da bi sprožil alarm o okoljski škodi, desetletja pred svojim časom."