Margaret Keane. Foto: AP
Margaret Keane. Foto: AP

94-letnica je umrla v nedeljo zjutraj na svojem domu v Napi v Kaliforniji, piše na družbenih omrežjih. Njena hči Jane Swigert je za New York Times povedala, da je bil vzrok srčno popuščanje.

Njeni strašljivi portreti "velikih oči" so postali zelo priljubljeni v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja. Leta 1986 je tožila svojega nekdanjega moža Walterja. Sodnik je oba prosil, da vsak v živo na sodišču naslikata umetnino, da bi s tem dokazala, kateri od njiju je resnično avtor slik. Mož tega ni storil – ona pa je naslikala in dobila tožbo.

Režiser Tim Burton je njeno zgodbo leta 2014 pretopil v film Big Eyes. Umetniški kritiki so sicer nizko cenili njene podobe z "velikimi očmi", vendar so jih javnost in slavne osebnosti kupile v ogromnih količinah, poroča BBC.

Z Walterjem se je poročila leta 1955 in ta je prodajal njena dela, ob tem jo je silil, da dela tudi do 16 ur na dan. "Ko ga ni bilo doma, je običajno klical vsako uro, da bi se prepričal, da nisem šla ven," je povedala za Guardian leta 2014. "Bila sem v zaporu." Prvi dve leti se ni zavedala, da je slike prodajal kot svoje.

"Vse skupaj je šlo že čez vse meje in bilo je prepozno reči, da jih ni naslikal on," je pozneje povedala za New York Times. "Vedno bom obžalovala, da nisem bila dovolj močna, da bi se zavzela za svoje pravice." Grozil ji je, da jo bo ubil, če bo razkrila resnico, je dejala. "Poznal je veliko ljudi iz mafije," je povedala za Guardian. "Res me je prestrašil. Enkrat me je poskušal udariti."

Par se je ločil leta 1965, a je ona resnico javno razkrila šele leta 1970. Svojega nekdanjega moža je izzvala na javno "slikanje" v San Franciscu, a se ga ni udeležil.

Umetnik Walter Keane s Soichijem Tomingo, direktorjem Narodnega muzeja zahodne umetnosti v Tokiu, 2. maja 1964. Takrat se je Walter še pretvarjal, da gre za njegova umetniška dela. Foto: AP
Umetnik Walter Keane s Soichijem Tomingo, direktorjem Narodnega muzeja zahodne umetnosti v Tokiu, 2. maja 1964. Takrat se je Walter še pretvarjal, da gre za njegova umetniška dela. Foto: AP

Leta 1986 je bil na sodišču v Honoluluju še en slikarski izziv. Margaret je eno od svojih slovitih slik pred sodnikom in poroto dokončala v 53 minutah, medtem ko je Walter trdil, da ne more slikati zaradi poškodbe rame, piše BBC.

Dobila je štiri milijone dolarjev (3,3 milijona funtov), ​​vendar je bil znesek po pritožbi znižan. "Tako ali tako nisem hotela denarja," je rekla. "Želela sem samo pravno zmago." Leta 2014 je Amy Adams zaigrala Margaret v Velikih očeh. Walterja, ki je sicer umrl leta 2000, pa je upodobil Christoph Waltz.