V Mestni galeriji Ljubljana bodo danes ob 19.00 odprli razstavo So_Obstoj na temo razmerja etika-civilizacija-okolje.

Boris Beja: Hvala za rože. Foto: Mestna galerija Ljubljana
Boris Beja: Hvala za rože. Foto: Mestna galerija Ljubljana

Na njej sodelujejo umetniki Boris Beja, Maja Smrekar, Urša Vidic in Miha Godec, njena kustosinja pa je Barbara Sterle Vurnik.

Kot so zapisali v galeriji, se naslov razstave navezuje na misel filozofa Timothyja Mortona, ki v svoji knjigi Dark Ecology: For a Logic of Future Coexistence opredeli ekosistem kot medsebojno povezanost in ekološko misel kot razmišljanje o medsebojni povezanosti in o tem, kakšna bi morala biti okoljska filozofija v antropocenu.

Štiri sicer različne umetniške prakse povezuje skupna pozicija in odnos do problematike naše skupne prihodnosti onkraj trenutnega antropocentrizma, kjer človek mora sestopiti iz nadrejene pozicije v vključujoč odnos z naravo, saj predstavlja le delček našega celotnega ekosistema.

Ključno vprašanje našega časa
Razmislek o našem odnosu do narave je večna tema – v zadnjem času je skorajda preplavila velik del umetniških projektov, kar kaže, kako aktualna je in kako je vsaka progresivna umetniška izjava v tej smeri hkrati družbeno odgovorna gesta, ki vodi k premisleku, kar je eden od pomembnih izzivov sodobne umetnosti, pa tudi programa Mestne galerije Ljubljana, so zapisali.

Kot pravi nemški sociolog Ulrich Beck v svojem delu Risikogesellschaft (Družba tveganja), je bila že družba 20. stoletja "vulkan civilizacije" – tik pred izbruhom. Izbrani umetniki skozi svoja dela predstavijo, kako oni razmišljajo in vidijo realnost 21. stoletja, v katero smo "pravkar" vstopili, so še zapisali v galeriji.

Razstava bo na ogled do 11. februarja, že 7. decembra ob 17.00 pa se lahko udeležite vodenega ogleda v družbi kustosinje.