Odprtje razstave Inventura 2.0 v Galeriji mesta Ptuj, na kateri se predstavlja 33 umetnikov, bo 17. januarja ob 18. uri. Razstavo bo odprla ptujska županja Nuška Gajšek.

Foto: Galerija mesta Ptuj
Foto: Galerija mesta Ptuj

Gostujoči kustos in selektor razstave je Marko Košan iz Koroške galerije likovnih umetnosti. V razstavnem katalogu je zapisal, da je namen zaokroženih preglednih razstav, kakršna je tudi pričujoča, v prvi vrsti pragmatičen. Njihov cilj je namreč poiskati in predstaviti domet ustvarjalnega potenciala v tako ali drugače institucionalno povezanem okolju, kot je Ptuj, kar se tiče sodobne vizualne umetnosti.

Razcvet sodobne umetnosti na Ptuju
Tamkajšnja sodobna vizualna umetnost z osupljivo energijo je vzcvetela s festivalom Art Stays, Galerijo Fo.Vi v Strnišču in pred petimi leti še z začetkom delovanja Galerije mesta Ptuj, meni Košan. Prav Galerija mesta Ptuj je po njegovi oceni v kratkem času postala eno izmed najuspešnejših in najambicioznejših likovnih razstavišč v Sloveniji, ne nazadnje sta bili v zadnjih dveh letih nagradi Prešernovega sklada za področje vizualnih umetnosti obakrat podeljeni prav za tamkajšnji pregledni razstavi.

Na razstavi sodelujejo Dora Benčevič, Gabrijel Berlič, Andrej Božič, Aleksander Brezlan, Davorin Ciglar Milosavljević, Tjaša Tia Cusch, Aleksandra Farazin, Boris Farič, Jože Foltin, Jernej Forbici, Mito Gegič, Rok Golob, Stojan Kerbler, Dušan Kirbiš, Martina Korošec, Alja Košar, Blažka Križan, Andrej Lamut, Branko Lenart, Bojan Lubaj, Tomaž Plavec, Ajda Podgorelec, Sandra Požun, Tamara Rimele, Blaž Rojs, Gregor Samastur, Klarisa Sipoš, Tanja Verlak, Aleksander Štumberger, Stanka Vauda Benčevič, Marika Vicari in Metka Zupanič.

Ne zgolj inventarizacija in tehnični popis stvaritev
Postavitev so sicer – tako kot njeno predhodnico izpred petih let – naslovili Inventura, a organizatorji nikakor niso želeli, da bi pomenila zgolj inventarizacijo in tehnični popis del umetnic in umetnikov, ki bodisi izhajajo s Ptuja in okolice ali pa tukaj živijo in delujejo.

"Ustvarjalci so se s svojimi deli prijavili na razpis oziroma poziv galerije, že z odzivom nanj pa so izrazili pripadnost temu okolju, s katerim so povezani na tako ali drugače – ali pa sploh ne," je še v katalogu zapisal gostujoči kustos in selektor razstave Marko Košan. Dodal je še, da "za vrednotenje njihovih del to navsezadnje ni bistveno, pomembnejši, seveda subjektivni, merili selekcije sta bila inovativen pristop in vznemirljivost umetniškega nagovora, kar je prevladalo tudi nad merilom metjejske ustreznosti in v tradicionalne kanone zazrte premočrtne rafiniranosti."