Gre za spletno kuratorsko razstavo, ki so jo pripravili v Mestni galeriji Nova Gorica v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran.

Postavitev Slikarstvo zdaj! Slovenija 2021 si lahko ogledate tukaj.

Postavitev, ki gradi na avtorskih poetikah
Razstava Slikarstvo zdaj! Slovenija 2021, ki bo poleti v precej večjem obsegu postavljena še v portoroškem Monfortu, gradi na avtorskih poetikah, "ki zaznamujejo sodobno slovensko slikarstvo 'ta-hip' in 'ta-trenutek', se pravi brez omejitev na posamezne generacije ali letnico rojstva, kot je bil to primer pred dvema letoma na razstavi Čas brez nedolžnosti v ljubljanski Moderni galeriji", so ob razstavi zapisali v novogoriški galeriji.

Rdeča nit razstave je novo slovensko slikarstvo, ki nastaja v tem trenutku. "Skupna rdeča nit je slikarstvo samo kot tako, ki se ponovno vrača, po desetletjih medijskega zanikanja, zatišja in ignorance," je povedal kustos Andrej Medved.

Foto: Mestna galerija Nova Gorica/Matej Vidmar
Foto: Mestna galerija Nova Gorica/Matej Vidmar

Razstavljena zgolj aktualna dela
Pomembna je kakovost del, njihova vrhunskost in aktualnost v smislu sodobne ustvarjalnosti. Zato, kot poudarjajo v galeriji, ne bo uveljavljenih slikarjev, ki trenutno nimajo presežnih del, niti slikarjev, ki so že ustvarili vrhunska dela in predstavljajo v svojem obdobju zaključene slikarske opuse, a so njihove sodobne slike pomik nazaj, ponavljanje ali le poskus nečesa novega.

Na razstavi tako "ne bo podob Dušana Kirbiša, Iva Prančiča, Mitje Ficka, tudi sicer odličnega in vedno prenovljenega Aleksija Kobala, niti Sandija Červeka in drugih uveljavljeni slovenskih umetnikov srednje generacije. Pomembna je le sodobna vrhunskost in ustvarjalna inventivnost tistih, ki delujejo v tem času, v obdobju zadnjih dveh let ali celo to ne, pomembna je le izjemnost, invencija in 'aktualnost', ki presega nostalgično zamudnost in pomanjkanje ustvarjalne domišljije", so še zapisali v galeriji.

Vsi razstavljeni umetniki bodo podrobneje predstavljeni v obsežnejšem zborniku, ki bo izšel ob razstavi.

Skupinska razstava Slikarstvo zdaj!