Tako so leta 2000 zapisali o Ediju Šelhausu, ko so mu za donacijo obsežnega fotografskega opusa Muzeju novejše zgodovine podelili Valvasorjevo priznanje. Danes mineva sto let od rojstva te legende slovenskega fotoreporterstva.

Foto: Arhiv Muzej novejše zgodovine Slovenije
Foto: Arhiv Muzej novejše zgodovine Slovenije
Sorodna novica Edi Šelhaus - pronicljiv opazovalec življenja in kronist zgodovinskega dogajanja

Edi Šelhaus je v svoji dolgi karieri s fotoaparatom ovekovečil najpomembnejše dogodke slovenske zgodovine. V Muzeju novejše zgodovine, kjer hranijo večino njegovega fotografskega fonda, so se stoletnice spomnili z dvema priložnostnima razstavama.

Foto: Edi Šelhaus/Muzej novejše zgodovine Slovenije
Foto: Edi Šelhaus/Muzej novejše zgodovine Slovenije

Edi Šelhaus se je rodil leta 1919 v Podkraju nad Vipavo. Otroštvo je preživel v Trstu, nato pa prebežal v Jugoslavijo in se izučil za fotografa. Leta 1943 se je pridružil partizanom in posnel številne fotografije vojnih dogodkov. Po upokojitvi se je vrsto let posvečal raziskovanju usode zavezniških letalcev, ki so med vojno prisilno pristali ali doskočili na slovenska tla. Umrl je marca 2011 v Medvodah.

Več kot šest desetletij dolgo posvečanje fotografiji je prineslo obsežen opus na sto tisoče fotografij, od katerih jih je veliko podaril Muzeju novejše zgodovine.
V Muzeju novejše zgodovine hranijo okrog 160.000 posnetkov, ki so nastajali v obdobju več kot 60 let – od druge svetovne vojne do začetka 21. stoletja. Iz nabora njegovih del so pripravili pregledno razstavo z naslovom Edi Šelhaus. Retrospektiva. Razstava je na ogled do 29. septembra, spremlja jo bogat katalog.

Sorodna novica Filmsko in gledališko zakulisje skozi objektiv Edija Šelhausa

Njegovi dediščini so se posvetili še s tematsko razstavo Edi Šelhaus: Fotografski utrinki - izbor Šelhausovih fotografij na temo filma, gledališča ter radia in televizije, ki je bila na začetku leta na ogled v Galeriji S na Ljubljanskem gradu, od 20. avgusta pa si jo je mogoče ogledati v preddverju Muzeja novejše zgodovine Slovenije.