Alert, šest metrov visok kip, ki naj bi spominjal na čepečo človeško figuro, naj bi bil postavljen v novozgrajen del univerzitetnega kampusa South Kensington, piše The Art Newspaper.

Med umetnikovimi prepoznavnejšimi projekti je tudi 20-metrska skulptura Severni angel, ki od leta 1998 stoji v britanskem Gatesheadu. Leta 1994 je prejel Turnerjevo nagrado in je eden vodilnih sodobnih britanskih kiparjev. Foto: EPA
Med umetnikovimi prepoznavnejšimi projekti je tudi 20-metrska skulptura Severni angel, ki od leta 1998 stoji v britanskem Gatesheadu. Leta 1994 je prejel Turnerjevo nagrado in je eden vodilnih sodobnih britanskih kiparjev. Foto: EPA

Tamkajšnja študentska zveza je poslala predlog, katerega cilj je preprečiti postavitev skulpture, saj bi po njihovih besedah lahko "škodila podobi in ugledu kolidža". To je posledica "očitne" interpretacije njene oblike kot oblike osebe, ki nosi svoj velik pokončen penis, so zapisali.

Nadaljujejo, da se po tej razlagi "falus – ki si ga je Gormley zamislil kot štrleče koleno – razteza približno tri metre vodoravno", kar je približno polovica skupne višine skulpture.

Sorodna novica Glinena "vojska" Antonyja Gormleyja, ki se je prepoved zbiranja ne tiče

"Naslov alert bi lahko razumeli tudi kot nanašanje na falus kipa, ki je pokončen," pišejo. Ključna skrb sindikata je to, da je lahko falična interpretacija dojeta kot "izključujoča, če upoštevamo neravnovesje med spoloma študentov in osebja na Imperial Collegeu". Univerza ima eno največjih razlik med študenti in študentkami v Združenem kraljestvu, saj se je po uradni univerzitetni statistiki le 39 odstotkov redno vpisanih oseb na univerzi opredelilo kot ženske v študijskem letu 2020/21.

S študenti se o skulpturi niso posvetovali, poroča The Art Newspaper. V predlogu poudarjajo, da "s faličnimi podobami v umetnosti ni nič narobe", ampak da bi se "prevladujoča falična interpretacija lahko štela kot neprimerna za veliko javno razstavljanje, zlasti glede na velikost kipa". Dodajajo, da je za uradno fotopredstavitev kipa izbran zorni kot, v katerem skulptura ni videti falična, kar nakazuje, da interpretacije in odziva "nekateri posamezniki v kolegiju niso ne pričakovali".

Sorodna novica Med gnezdom in pastjo: brooklynska instalacija pod okriljem K-pop zvezdnikov

Po besedah ​​Gormleyja skulptura predstavlja figuro, ki "lovi ravnotežje na nogah, medtem ko čepi na stegnih". Raziskovalec na univerzi, ki je vložil predlog in želi ostati anonimen, je za The Art Newspaper povedal, da dvomi, da bo fakulteta upoštevala njihov pomislek. Predstavnik Imperial Collegea je dejal: "Sir Antony Gormley je eden najpomembnejših živečih umetnikov na svetu in hvaležni smo, da smo prejeli enega od njegovih ikoničnih kipov."

Skulptura je sicer darilo univerzi od milijarderja in nekdanjega tamkajšnjega študenta Brahmala Vasudevana.

Ni prvič, da je njegovo delo povzročilo polemiko, poroča Guardian. Lani je bilo ugotovljeno, da njegove skulpture v obmorskem mestu Aldeburgh z naslovom Kvartet (Speči) kršijo lokalne zakone o načrtovanju in so jih lokalni prebivalci primerjali s "seksualnimi igračami".