Mednarodni festival svetlobe Svetlobna gverila bodo zagnali drevi ob 21.30 v Galeriji Vžigalica z odprtjem interaktivne svetlobne instalacije z naslovom Equilibrium (Ravnovesje), ki bo na ogled do 1. septembra. Festival se bo sklenil 22. junija.

Cinzia Campolese: Ravnovesje. Foto: Svetlobna gverila
Cinzia Campolese: Ravnovesje. Foto: Svetlobna gverila

Program 18. Svetlobne gverile
najdete tukaj.

Tudi tokrat bo središče Svetlobne gverile v Galeriji Vžigalica in v njeni neposredni bližini. Tako rekoč en krak postavitev se bo raztezal prek Soteske in Vegove ulice na sever do Male galerije Banke Slovenije oziroma Argentinskega parka, drug pa prek Foersterjevega vrta in Mirja do nabrežij Gradaščice. Na ogled bo niz svetlobnih instalacij in videoprojekcij v javnih in galerijskih prostorih, ki si jih bo ob sredah in sobotah mogoče ogledati tudi na organiziranih vodstvih s kolesi, so sporočili organizatorji.

Instalacija, ki sodi v domeno kinetične umetnosti
Italijanska umetnica Cinzia Campolese, ki se predstavlja v Vžigalici, je ustvarila ambientalno delo, sestavljeno iz več laserskih vodnih tehtnic, ki s svojim delovanjem omogočajo svojevrstno transformacijo prostora, hkrati pa na igriv način vplivajo na gledalčevo percepcijo. Skozi svoj projekt odpira vprašanja o naravi prostora oziroma o njegovi levitvi v nekakšen živ organizem. Prostoru odreka njegovo statično kartezijansko naravo in ga preobraža v dinamično okolje, ki pričara iluzijo valovanja prostora. S tem prostor postaja svojevrstni agens, prizorišče preobrazbe in interakcije med instalacijo ter obiskovalci, piše v napovedi.

Sarah Rechberger: Planetarna čutna zavest. Foto: Svetlobna gverila
Sarah Rechberger: Planetarna čutna zavest. Foto: Svetlobna gverila

Kuratorje Katerino Mirović, Niko Erjavec in Janeza Grošlja so pri oblikovanju letošnjega programa zanimali projekti, ki se s pomočjo izvirne umetniške govorice posvečajo različnim vidikom transformacij – tako na ravni same forme kot tudi v kontekstu prostora oziroma na ravni gledalčeve percepcije.

Produkcije v sklopu delavniško-izobraževalne platforme Laboratorij Svetlobne gverile prinašajo vrsto del, nastalih v okviru pedagoških procesov izobraževalnih ustanov, s katerimi spodbujajo nove generacije ustvarjalcev. Na ogled bo vrsta prvih samostojnih del mladih umetnikov in umetnic v javnem prostoru. Ob izteku Svetlobne gverile se z dvema projektoma pridružujejo festivalu Spider ter projektu, ki ga podpisuje Nika Erjavec in ga bodo zagnali jeseni.

Pereče razmere, v katerih nastaja neodvisna kulturna produkcija
Kot so poudarili organizatorji, se "polnoletnost" Svetlobne gverile ob dozdajšnjih uspehih zdi tudi dobra priložnost za vnovično opozarjanje na pereče razmere, v katere je potisnjena neodvisna kulturna produkcija. Organizatorji po dolgoletnem vztrajanju v negotovih finančnih in produkcijskih razmerah še zmeraj pogrešajo ustreznejše pogoje za nadaljnje delovanje in razvoj. Prav tako pogrešajo konstruktivnejšo kulturno politiko, ki bi ustvarjalcem omogočila večje vključevanje v procese razvoja obstoječega družbenega okolja.