Leta 1957 v Pekingu rojen Aj Vejvej je eden najbolj mednarodno prepoznavnih kitajskih umetnikov in glasnih kritikov kitajske, pa tudi drugih oblasti. Foto: EPA
Leta 1957 v Pekingu rojen Aj Vejvej je eden najbolj mednarodno prepoznavnih kitajskih umetnikov in glasnih kritikov kitajske, pa tudi drugih oblasti. Foto: EPA

Danes 64-letni Aj Vejvej, ki je Kitajsko zapustil leta 2015, ni bil tam nikoli obsojen za kakršno koli kaznivo dejanje. Po njegovih načrtih so celo zgradili stadion, imenovan Ptičje gnezdo, na katerem so leta 2008 potekale olimpijske igre v Pekingu. Vendar se je pozneje spoprijemal z resnimi težavami, potem ko je spregovoril proti kitajski vladi. Leta 2011 so ga aretirali na enem od pekinških letališč in ga za 81 dni brez obrazložitve pridržali. Ko so mu kitajske oblasti vrnile potni list, se je odločil za selitev v Evropo.

"Presenetljivo obvestilo" švicarske banke
Aj je za spletni portal Artnet povedal, da je spomladi letos prejel "presenetljivo obvestilo" banke Credit Suisse. "Banka me je obvestila, da mi ukinja račun v Švici. Kot so zapisali, so to storili v skladu z novo politiko zaprtja vseh računov posameznikov, ki so imeli kazensko kartoteko. Verjeli so (ali se pretvarjali, da verjamejo?), da sem bil na Kitajskem obsojen za kaznivo dejanje," je dejal. In dodal, da bi jim "le nekaj opravljene domače naloge lahko pokazalo, da nisem bil nikoli uradno obtožen, kaj šele obsojen za kaznivo dejanje".

Lani je v Berlinu potekal nekajdnevni festival Cenzurirano: Filmi Aj Vejveja, ki je na veliko platno kina Babylon prinesel kar 52 njegovih stvaritev. Foto: EPA
Lani je v Berlinu potekal nekajdnevni festival Cenzurirano: Filmi Aj Vejveja, ki je na veliko platno kina Babylon prinesel kar 52 njegovih stvaritev. Foto: EPA

Banka se je na BBC-jevo prošnjo za komentar odzvala z izjavo, da ne komentira odnosov s svojimi strankami. Ni redko, da se banke na Zahodu znajdejo v zapletenem položaju, ko poskušajo balansirati geopolitična vprašanja s svojo željo, da bi med svoje stranke pritegnile vse večje število izjemno bogatih Kitajcev.

Kot je za BBC povedal Simon Baptist z oddelka za analize in napovedi pri medijski skupini The Economist je za BBC povedal, da je tako rekoč zlate dobe konec: "Podjetja so včasih zlahka izkoriščala velik bogati trg ZDA ter velikega in hitro rastočega kitajskega." Po Baptistovih besedah zdaj oba trga "aktivno pritiskata na predpise, ki so medsebojno nezdružljivi, da bi podjetja prisilili k izbiri, kolikor se jim njihovo poslovanje želi izogniti".

Sorodna novica Aj Vejvej zapušča Nemčijo, ker "ni odprta družba"

Aj pa je za Artnet zdaj povedal, da se je s podobnimi dejanji bank spoprijemal že v Nemčiji in Hongkongu. Sklenil je z besedami: "Veste, te banke so zelo arogantne. Tudi če to odločitev spremenijo, nisem pripravljen biti povezan z banko, ki ima tako čuden odnos s Kitajsko."

"Glede Portugalske imam sijajen občutek."
Umetnik trenutno živi na Portugalskem, do leta 2019 je med drugim živel v Nemčiji, vendar se je odločil, da jo zapusti, saj po njegovem mnenju ne gre za odprto družbo – kot je dejal, tam namreč ni prostora za razprave, raznolika mnenja pa se le stežka spoštujejo.

"Nimam domovine, ker me Kitajska zavrača, odkar sem se rodil. Kdor pozna svoj cilj, ni več begunec. Jaz sem begunec," je dejal v intervjuju za časopis Die Welt, ko je naznanil svoj odhod iz Nemčije. Glede svoje nove domovine pa je za Associated Press letos poleti dejal: "Nobenih načrtov nimam, da bi se kam premaknil. Glede Portugalske imam sijajen občutek."