Letošnji izbor Elles X Paris Photo je kurirala Karolina Ziebinska-Lewandowska, kustosinja Fotografskega oddelka Centra Pompidou. V svoj izbor je uvrstila 40 fotografinj ‒ mladih, izkušenih, neznanih ali tistih, ki so zaznamovale zgodovino fotografije. Prihajajo iz vseh koncev sveta ‒ Japonske, Argentine, Francije, Mehike in tudi Slovenije.

"Fascinirana sem nad tem, kako zelo naravo krojimo v skladu s svojimi lastnimi sebičnimi interesi," je umetnica povedala v kontekstu svoje virtualne postavitve v družbi umetnic z vsega sveta. Foto: Galerija Fotografija/Tanja Lažetić
Sorodna novica Avtoportret: 59 sekund s Tanjo Lažetić

Intimni portreti ‒ cvetlic
Tanja Lažetić
je edina slovenska umetnica v izboru. V intervjuju na spletni strani Elles X Paris Photo je dejala, da je v njenem ustvarjanju pomembna vloga fotografije. Želi razumeti svet okoli sebe, zato med ustvarjanjem umetniških del materiale pogosto trga, lomi, reže ali spreminja njihovo barvo, da bi razumela njihovo bistvo. Vedno znova pa se vrača k dojemanju žensk.

Na Elles X Paris Photo je predstavljen njen projekt Rože. Tako je naslovljena razstava 40 cvetlic na stotih fotografijah. Cvetlice na fotografijah so kakor portretirane: posamezna cvetlica je skrbno izbrana, postavljena, osvetljena in ujeta v vrhuncu lepote. Cvetlice so nenavadno obarvane in pričajo o spremenjenem odnosu med naravo in telesom, ki se v današnjem času ne sme postarati. Umetničine cvetlice so popolne, a zaradi nenavadnih barv tudi tuje. Razstava Rože je postavljena v Umetnostni galeriji Maribor, a zaradi trenutnih epidemioloških okoliščin ni na ogled.

Splet je lahko tudi prostor umetnosti
Tanji Lažetić zelo veliko pomeni, da so jo izbrali med vso mednarodno selekcijo. "Predvsem zato, ker se v tem času dogaja tako malo stvari in ker toliko ljudi sedi doma pred računalnikom, kjer so obsojeni na gledanje in branje na spletu," je dodala.

Da bi nadomestili letošnjo, zaradi epidemioloških omejitev odpovedano izdajo sejma Paris Photo 2020, ki vsako leto poteka drugi teden novembra na razstavišču Grand Palais v Parizu, so predstavitev Elles X Paris Photo prenesli na splet na naslov ellesxparisphoto.com. Tam so poleg fotografinj izpostavili tudi nekaj študij in podatkov o ženskah v fotografskem poklicu. Zgovorna je denimo statistika, da je bilo leta 2017 med vsemi fotografi le 30 odstotkov žensk in da jih je bilo 53 odstotkov mlajših od 40 let.

Foto: Galerija Fotografija/Tanja Lažetić
Foto: Galerija Fotografija/Tanja Lažetić

Tanja Lažetić (1967) je študirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in leta 1995 zmagala na mednarodnem oblikovalskem tekmovanju Trieste Contemporanea. Področja njenega delovanja so fotografija, video, performans, keramika in knjiga umetnika. Delovala je v več umetniških rezidencah po svetu, svoje delo pa je predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in po svetu, še piše na spletni strani Galerije Fotografija.

Elles X Paris Photo ministrstvo za kulturo pripravlja v navezavi s slovitim sejmom za avtorsko fotografijo Paris Photo, ki že od leta 1997 poteka v muzeju Grand Palais.

Tanja Lažetić v uglednem pariškem izboru 40 svetovnih fotografinj