Slika z naslovom Dež, para in hitrost. Foto: EPA
Slika z naslovom Dež, para in hitrost. Foto: EPA

Predstavljajo tudi nekaj slik nesreč na morju in sliki Snežna nevihta ter Dež, para in hitrost. Na tej je upodobljen vlak kot znanilec industrijske revolucije.

Postavitev 150 del prikazuje, kako je predstavnik krajinarskega slikarstva upodabljal tehnološki napredek in obdobje industrializacije, piše britanski BBC.

Joseph Mallord William Turner (1775–1851) velja za enega največjih angleških umetnikov ter za slikarja barv in svetlobe. Kot so poudarili pri BBC-ju, je na začetku leta v obtok prišel bankovec za 20 funtov z njegovim avtoportretom.

Turnerja sta zanimala predvsem preigravanje svetlobe in spreminjajoča se atmosfera v naravi. Foto: EPA
Turnerja sta zanimala predvsem preigravanje svetlobe in spreminjajoča se atmosfera v naravi. Foto: EPA

Turner je umetniško kariero začel zelo zgodaj, saj je prvič razstavljal pri 15 letih. Študiral je na Kraljevi akademiji, kjer je pozneje postal profesor perspektive. Njegov opus obsega več kot 550 oljnih slik na platnu, 2000 akvarelov in več kot 30.000 skic in risb, piše BBC.

Romantični krajinar
William Turner je bil predstavnik romantičnega krajinarskega slikarstva. Sprva je ustvarjal pod vplivom Poussina, Lorraina in nekaterih nizozemskih slikarjev. Po študijskem potovanju po Italiji leta 1819 je razvil svoj slog.

Uporabljati je začel čiste, svetle barve in se v celoti posvetil kolorističnemu subtilnemu ustvarjanju razpoloženj. S to tehniko je postal predhodnik impresionizma, po njem so se zgledovali tudi pointilisti.