Razstava Odnosi 4 predstavlja dela 13 slovenskih fotografinj in fotografov. Štirje so iz zamejstva ali notranjosti Italije, ostali pa iz Slovenije. Na razstavi sodelujejo Matija Brumen, Karmen Corak, Andrej (Andrea) Furlan, Nika Furlani, Jakob Jugovic, Arven Šakti Kralj, Maša Lancner, Boštjan Pucelj, Branimir Ritonja, Jadran Rusjan, Jernej Skrt, Klemen Skubic in Nina Sotelšek. Njihova dela je mogoče ujeti do 9. septembra.

Foto: Fotogalerija Stolp
Foto: Fotogalerija Stolp

"Odnosi predstavljajo nas in naš obstoj ter obstoj drugih glede na nas ali na druge ali drugo, na vse ostalo, kar nismo mi. Odnosi so stališča, mnenja, perspektive, prognoze, videnja, analize, anomalije, nekaj, kar obstaja v fizičnem ali duhovnem smislu, ne nazadnje je tudi sama odsotnost odnosov odnos. Odnosi so večna in nedokončana tema," razmišlja Denis Volk.

Med sodelujočimi na razstavi je fotografinja Nika Furlani, ki svoje fotografsko raziskovanje usmerja na razmišljanje o sebi in na doživljanje sebe. Podobno kot v mislih poskuša na fotografijo ujeti različna stanja same sebe, ki so hkrati odsevi fizičnega, telesnega in duševnega ali duhovnega.

Matija Brumen fotografira svoja nečaka že od njunega otroštva. Ta projekt v nastajanju je ne le biografski, ampak razkriva tudi sorodstveni odnos fotografa in vključenost v zabeležene trenutke skupnih dogodkov.

Boštjan Pucelj vstopa v intimni prostor posameznika, v njegov dom, ki ga deloma razkriva s posneto knjižno polico. Maša Lancner je posnela rastline, sadike zelenjave, vzgojene v obraznih maskah.

Jakob Jugovic v stereofotografijah prikazuje fizikalni fenomen loma svetlobe in združevanje slik para oči v eno prostorsko sliko. Nina Sotelšek pa poudarja hojo, ki jo lahko tolmačimo tudi kot čas, v katerem se pokažejo razhajanja med željami in izrečenim ter/ali dolžnostjo v odnosu matere in hčere.