S svojimi deli se predstavljajo Jošt Dolinšek, Tereza Kozinc in Nik Erik Neubauer, ki so se uvrstili med deset finalistov natečaja za mlade in uveljavljajoče se ustvarjalce sodobne avtorske fotografije iz srednje in vzhodne Evrope.

Najnovejše tendence sodobne fotografije
Aktualna produkcija izbrane deseterice ponuja vpogled v najnovejše tendence sodobne fotografije v omenjeni regiji, so sporočili iz ljubljanske Galerije Photon, kjer je bila razstava prvič na ogled novembra in decembra lani. Marca letos je potovala še v izpostavo Galerije Photon na Dunaju.

Jošt Dolinšek – To Move the Sun and Earth Away, 2019-2020. Foto: Galerija Photon
Jošt Dolinšek – To Move the Sun and Earth Away, 2019-2020. Foto: Galerija Photon

Jošt Dolinšek je vizualni umetnik, osredotočen na avtorsko fotografijo. Leta 2020 je diplomiral iz psihologije na Univerzi v Ljubljani. Dela predvsem pri dolgoročnih projektih, v katerih raziskuje vidno doživljanje okolice in odnos do nje. Zanimajo ga raznovrstni pristopi k fotografiji, ki jo združuje tudi z drugimi umetniškimi praksami.

Tereza Kozinc, ki živi med Ljubljano in Parizom, je zaključila študij na Inštitutu in akademiji za multimedije v Ljubljani. Lani je prejela nagrado fotografskega sejma Fotofever, ki se vsakoletno odvija v Parizu. Njena dela so bila do danes na ogled v več galerijah v tujini, v samozaložbi je izdala več fotozinov, ki so bili razstavljeni na atenskem fotografskem festivalu.

Nik Erik Neubauer je dokumentarni fotograf, ki zaključuje magistrski študiji fotografije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Je prejemnik priznanj številnih mednarodnih natečajev, med drugim Brussels Street Photography Festival, Balkan Photo Awards in Rovinj Photodays. Izbran je bil tudi za t. i. masterclass dokumentarne fotografije agencije Noor in VII.

Še preostala sedmerica na razstavi
Ob slovenskih fotografih predstavljajo še Justyna Górniak, Dominik Wojciechowski, Anna Hornik in Jakub Stanek iz Poljske, Ľuboš Kotlár iz Slovaške, Lujza Hevesi Szabó iz Madžarske ter Lisa Grosskopf iz Avstrije.

Razstava bo v Galeriji Fotografic v Pragi na ogled do 21. avgusta.