Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stensko poslikavo, na kateri v urbano okolje postavlja svojo varianto ene najbolj znanih del nizozemske zlate dobe, Dekleta z bisernim uhanom Johannesa Vermeerja, je umetnik neznane identitete naslikal na steno pristaniške stavbe v domačem Bristolu. V 21. stoletju ima torej dekle namesto bisernega uhana varnostni alarm.

Banksy iz karantene. Foto: Instagram
Banksy iz karantene. Foto: Instagram

Stenska poslikava je iz leta 2014, pred nedavnim pa je obraz dekleta prekril simbol svetovne koronakrize, zaščitna maska. Ker Banksy, ki sicer vse svoje vizualne posege v ulice objavi na Instagramu (na tem ima okoli 7,6 milijona sledilcev), s čimer potrdi avtentičnost, maske ni objavil, se poraja vprašanje, ali je dodatek njegovo lastno delo ali jo je pokril kdo drug.

"Žena ne mara, da delam od doma."
Pandemija novega koronavirusa je umetnika že navdihnila. 15. aprila je objavil fotografijo svoje kopalnice, ki jo je porisal s podobami podgani, ki se namesto po ulicah v času karantene potikajo doma. Fotografijo podgan, ki med drugim urinirajo v straniščno školjko, tekajo po rolici toaletnega papirja, visijo z ogledala, je pospremil s komentarjem: "Žena ne mara, da delam od doma."

Ljubljenec medmrežij, ki v svojih intervencijah združuje politično satiro in vizualno všečno podobo, je prav v Bristolu začel svojo umetniško pot. Umetniku, ki se sam opisuje za "kakovostnega vandala", je za zdaj kljub številnim poskusom razkrinkanja uspelo ohraniti anonimnost.