Restavrirano platno Jožeta Tisnikarja, ki je na ogled v okviru razstave Iz zakulisja. Foto: UGM
Restavrirano platno Jožeta Tisnikarja, ki je na ogled v okviru razstave Iz zakulisja. Foto: UGM

V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) so zapisali, da je ustvarjanje pri umetniku ali umetnici verjetno najkrajši del življenjske poti umetnine. "Pogosto slika, kip ali instalacija potuje iz prostora v prostor – atelje, stanovanje, muzej, depo, prevozno sredstvo, razstavišče, morda spet v atelje ali drugo delavnico. Pri tem si jo lahko podajajo mnoge roke. Poleg poškodb, ki lahko pri tem nastanejo iz malomarnosti ali povsem po nesreči, gre tukaj še za neizbežno propadanje izvirnih materialov," so zapisali v galeriji.

Usedline časa ne prizanašajo umetninam
Kot so dodali, da "čeprav umetnini zagotavljamo docela profesionalno ravnanje in maksimalne prostorske pogoje, ji usedline časa ne prizanašajo. Zato je obvezen del življenja umetnine tudi redna skrb zanjo, zagotovitev dobrih prostorskih pogojev in čim boljše varovanje pred neizbežnimi sledmi minevanja".

Proces restavriranja je na razstavi predstavljen tudi s fotografsko in videodokumentacijo. Kustosinja razstave je Brigita Strnad, razstavno ekipo pa tvorijo še Simona Šuc, Boris Rajh ter Katja Rus, ki vodi restavratorsko delavnico UGM-a, ta pa skrbi za Zbirko UGM-ja.

Pregled, ocena stanja, preventiva in reševanje
Zbirka UGM-ja obsega več kot 9000 slik, kipov, risb, fotografij in instalacij slovenske umetnosti 20. in 21. stoletja. Naloga restavratorke in konservatorke je pregledovanje, ocenjevanje stanja, preventiva in reševanje umetnin pred poškodbami in drugimi sledmi časa. Delo zahteva poglobljeno poznavanje umetnosti, obvladanje tehnik in materialov, sledenje novostim ter veliko natančnosti, potrpežljivosti in čuta odgovornosti do kulturne dediščine.

V okviru razstave Iz zakulisja, ki je v UGM Kabinetu na ogled od 6. maja do 4. junija, so v ponovno prvotni obliki na ogled slike Ferda Vesela, Jožeta Tisnikarja, Ivana Kosa, Janeza Vidica in Frana Tratnika ter "nov" mavčni kip Dekle Vlaste Zorko, so še sporočili iz UGM-a.