Foto: MMC KIBLA / KiBela
Foto: MMC KIBLA / KiBela

"Likovna govorica letošnjega dobitnika Glazerjeve listine je samosvoja in prepoznavna, sedanjost premleva s klasičnimi postopki, citira staroveško in antično umetnost, kombinira tradicionalne likovne tehnike in materiale s sodobnimi in ob soočenju s socialnimi in z eksistencialnimi okoliščinami reflektira realnost ter tematizira in nemalokrat tudi ironizira aktualno dogajanje in naznanja prihodnost človeške družbe, ki je seveda odvisna od nas," so o ob razstavi o umetniku zapisali v Kulturno-izobraževalnem društvu (KID) Kibla.

"Umetniško kodira stanje sveta, zlasti ljudi in človeka, poudari antropološko in psihološko dimenzijo in ju nemalokrat združi v živalskih podobah, hibridih, nemara klonih, kot ustreza njegovim zaznavam in videnjem," še preberemo.

Marijan Mirt se je rodil leta 1975 v Zagrebu, kjer je končal Srednjo šolo za uporabno umetnost in oblikovanje na oddelku kiparstva in leta 1999 magistriral na Akademiji za likovno umetnost, pri profesorjih Miroju Vucu in Robertu Emilu Tanayu. Leta 2000 se je preselil v Maribor. Ukvarja se s kiparstvom, slikarstvom, računalniškim oblikovanjem, fotografijo in likovno pedagogiko.

Je avtor več javnih skulptur doma in v tujini. Pripravil je več kot 20 samostojnih razstav in sodeloval na več skupinskih. Za svoje delo je med drugim prejel priznanje Riharda Jakopiča leta 2020, zlato medaljo za kiparstvo na Salonu des Beaux Arts du Carrousel v Louvru leta 2017 ter štirikrat nagrado Društva likovnih umetnikov Maribor.

Žirija letošnje Glazerjeve listine je v utemeljitvi zapisala, da žirija Marijan Mirt pri delu "nikoli ne izključuje osnov njemu lastne ikonografije in presežne likovne govorice, niti se ne podreja 'modnim trendom' v umetnosti, marveč brez tendencioznosti spontano preizprašuje različne življenjske prakse".