Kot večina Christovih del bo tudi to postavljeno le začasno. Foto: EPA
Kot večina Christovih del bo tudi to postavljeno le začasno. Foto: EPA

Dela na Slavoloku zmage se bodo začela prihodnji mesec, instalacija, poimenovana L’Arc de Triomphe, Wrapped, pa bo stala 14 milijonov evrov, poroča Guardian.

Enega najslavnejših spomenikov na svetu bodo zavili v 25.000 kvadratnih metrov tkanine, ki jo bodo pritrdili s 3000 metri rdeče vrvi.

Dolgoletna želja, ki si je ni upal izreči na glas
Projekt je uresničitev skoraj 60-letnih sanj za Christa in njegovo ženo, Francozinjo Jeanne-Claude, ki sta načrte za to instalacijo prvič pripravila leta 1962, ko sta najela majhno sobo v bližini spomenika.

"Načrte, kako bi to bilo videti, sta sicer napravila, vendar nikoli nista predlagala, da bi to dejansko udejanjili, ker sta bila prepričana, da ne bosta nikoli dobila potrebnih dovoljenj," se po poročanju Guardiana spominja Christov nečak Vladimir Javacheff.

"Ta projekt lahko danes izvedemo brez njega, ker sta že predvidela vsak njegov vizualni in umetniški vidik. Ta projekt je 100-odstotno projekt Christa in Jeanne-Claude. Njegova želja je bila, da se to uresniči po njegovi smrti. Pravkar udejanjamo njegovo vizijo," je še dejal. Zamisel o instalaciji so sicer v Parizu prvič znova oživili leta 2017.

Jeanne-Claude je umrla leta 2009, Christo pa maja lani. Foto: EPA
Jeanne-Claude je umrla leta 2009, Christo pa maja lani. Foto: EPA

Dolgotrajno postavljanje in kratek rok instalacije
Delavci bodo instalacijo gradili 12 tednov, začeli bodo po tradicionalnem francoskem praznovanju dneva Bastilje 14. julija, končali pa predvidoma pred 18. septembrom.

Christova instalacija z naslovom Plavajoči pomoli. Foto: Reuters
Christova instalacija z naslovom Plavajoči pomoli. Foto: Reuters

Kot večina Christovih del bo tudi to postavljeno le začasno. Odstranjevanje instalacije naj bi tako začeli 3. oktobra.

Projekt sicer ne bo prejel javnih sredstev, saj ga bodo v celoti financirali s prodajo Christovih risb in kolažev ter makete projekta, ki so nastali v 50. in 60. letih, pa tudi njegovih izvirnih litografij z drugimi motivi.