"S svojo igrivo postavitvijo drug nasproti drugega se urbani stoli pridružujejo celostni talni arhitekturi pred steklenim paviljonom nad vhodom v kostnico, prostorom duha," so še zapisali.

Odsevi na steklu so ustvarjalce spomnili na glazuro, tanko in občutljivo povrhnjico, s katero že od nekdaj ščitijo in lepšajo žgano keramiko. Foto: Layerjeva hiša
Odsevi na steklu so ustvarjalce spomnili na glazuro, tanko in občutljivo povrhnjico, s katero že od nekdaj ščitijo in lepšajo žgano keramiko. Foto: Layerjeva hiša

Instalacijo so v soboto v Kranju na Glavnem trgu postavili na povabilo kranjskega festivala keramike in na pobudo Layerjeve hiše.

Letošnja razstava kinetične keramike se prilagaja epidemiološkemu stanju in namesto skupinske razstave postopoma predstavlja izbrana umetniška dela.

Druga stran življenja mesta
Tlak bogatijo zastekljene okenske odprtine, na katerih se zrcalijo detajli visokih stranskih pročelij ulice. Zdi se, da se pod njo nadaljuje druga stran življenja mesta, to je njegov spomin. Odsevi na steklu so ustvarjalce spomnili na glazuro, tanko in občutljivo povrhnjico, s katero že od nekdaj ščitijo in lepšajo žgano keramiko.

Instalacija je delo interdisciplinarne skupine, ki jo sestavljajo arhitekta Marija Jenko in Janko Rožič, tekstilna oblikovalka Darja Rant in geologinja Mateja Golež.

S tem se v Kranju končuje razstava v poklon tekstilni tradiciji BIEN 2020. Na različnih lokacijah v starem mestnem jedru predstavlja dela 136 študentov oblikovanja tekstilij in oblačil ter notranje opreme. Gre za 12 projektov, v katerih so študenti raziskovali različne tekstilne tehnike, razmišljali o umestitvi tekstilne dediščine v kranjski kulturni prostor in o reinterpretaciji preteklih znanj v sodobnem času in prostoru.

Nova prostorska postavitev bo na ogled do 4. septembra.