Pri projektu sodeluje Kino Šiška. Foto: BoBo
Pri projektu sodeluje Kino Šiška. Foto: BoBo

Želijo si razvijati in oblikovati dolgotrajen in stalen model prilagodljivih umetniških rezidenc za stalno spreminjajoče se okoliščine, so sporočili iz Kina Šiška.

V sklopu programa Hydra PACE bo med decembrom 2020 in avgustom 2021 šest izbranih umetnic in umetnikov iz Slovenije, Slovaške in Palestine popotovalo v tri različne države ter tam sodelovalo v mreženjskih, komunikacijskih in izobraževalnih aktivnostih.

Projekt pripravljajo v sodelovanju s slovaško galerijo KAIR (Košice Artist in Residence) ter palestinskim partnerjem Ramallah Municipality. Nastal je na podlagi razpisa fundacije Anna Lindh.

Za uveljavljene in vzhajajoče umetnice in umetnike
Cilj projekta je oblikovanje mreže obstoječih in novih mednarodnih umetniških rezidenc za uveljavljene in vzhajajoče umetnice in umetnike.

Hydra PACE je oblikovan kot model sočasnih mednarodnih rezidenc s poudarkom na kombiniranih in fleksibilnih dejavnostih v živo in prek spleta, skozi katere se lahko umetniki in umetnice mrežijo, sodelujejo, izmenjujejo prakse ter izkusijo različne družbene, politične in kulturne kontekste. Zaključno srečanje vseh sodelujočih rezidenčnih umetnikov in umetnic ter predstavnikov partnerjev bo v Ramali.

Na presečišču različnih polj umetnosti
Umetniki in umetnice bodo v sklopu projekta analizirali trenutno stanje in razmišljali o prihodnosti ter skozi prakse vizualne umetnosti oziroma njena presečišča z znanstvenimi disciplinami, zvočno umetnostjo, novimi mediji, arhitekturo, literaturo, animacijo ali performansom naslovili tematike, kot so sobivanje, sodelovanje, skupnost, koeksistenca, soprisotnost, povezava, konsenz, konsonanca, kooperacija, soizkušnja, covid-19.