Letošnji Majski salon je posvečen kiparski keramiki, kipu in risbi, v projekt je vključen tudi performans. Zasnovo so tokrat zaupali akademskemu slikarju Vojku Pogačarju, predsedniku Društva likovnih umetnikov Maribora. Razstavo so tokrat razdelili na dva dela in razširili, poleg tega letos prvič na Majskem salonu sodelujejo tuji umetniki.

Prvi del razstave je na ogled od 26. maja do 1. julija v Ljubljani, drugi pa v Kopru od 25. junija. Foto: ZDSLU
Prvi del razstave je na ogled od 26. maja do 1. julija v Ljubljani, drugi pa v Kopru od 25. junija. Foto: ZDSLU

Prvi del razstave Majskega salona 2021 ZDSLU / Risba in kip, ki je posvečen umetniški keramiki, bo od danes od 19. ure in do 1. julija na ogled v Galeriji na Veselovem vrtu ZDSLU-ja in v Ateljeju Maraž-Brnik.

Usmerjanje pogleda v različne smeri
Kustosinja prvega dela Majskega salona 2021 – Keramika je umetnostna zgodovinarka in profesorica na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) Nadja Zgonik. Tokratna razstava prinaša "celovit prerez, ki nam pomaga usmeriti pogled v različnih smereh", je zapisala v razstavnem katalogu.

"Pokaže nam, kaj se dogaja v keramiki v opusih že uveljavljenih avtoric, ki so se v svojem delu posvetile izključno temu mediju, kako keramika izziva avtorska imena, ki zlahka prehajajo med umetnostnimi zvrstmi, in katera nova imena v zadnjem času z resnih avtorskih pozicij stopajo na prizorišče. Z demokratičnim naborom recentnih in nekaj starejših del ponuja dober pregled dogajanja na področju umetniške keramike v Sloveniji," je še izpostavila kustosinja.

Sorodna novica Novi predsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov postal Zoran Poznič

Po njenem mnenju je mogoče opaziti, da se priložnosti za vpogled v tovrstno produkcijo v zadnjem času vse pogosteje vrstijo. Zasluge za to imata v veliki meri obe visokošolski instituciji Univerze v Ljubljani, ALUO in pedagoška fakulteta, kjer se je v zadnjih letih na področju izobraževanja v keramiki začelo dogajati marsikaj zanimivega.

Večja zastopanost mlajše generacije
V ZDSLU-ju so opomnili na to, da je med 26 avtorji vseh generacij, ki razstavljajo v Ljubljani, vrsta mladih drznih in zanimivih umetnikov, kar je po njihovih besedah dokaz, da se v društvo vključuje vse več mladih perspektivnih umetnikov, saj lahko na Majskem salonu, ki je stanovska društvena razstava, sodelujejo le člani društva. ZDSLU pa ima od pred kratkim tudi novega vodjo, saj je Aleša Sedmaka po devetih letih na mestu predsednika zamenjal nekdanji minister za kulturo Zoran Poznič.

Drugi del Majskega salona 2021 bo predstavil risbe in skulpture. Na ogled bo od 25. junija do 1. septembra na več lokacijah v Kopru: v razstavišču Libertas, v Galeriji Gravisi Buttorai ter na koprskih trgih in parkih.