V Trstu rojeni umetnik je po maturi na znanstvenem liceju v Trstu sprva nameraval študirati politične vede, vendar se je odločil za likovno ustvarjanje in se vpisal na umetnostni licej v Benetkah, kjer je leta 1964 tudi diplomiral.

Foto: MMC RTV SLO/Palčič
Foto: MMC RTV SLO/Palčič

Pozneje je poučeval likovno vzgojo in umetnostno zgodovino na srednjih šolah v Trstu in Gorici. V 60. letih je bil član tržaške skupine umetnikov Raccordosei - Arte Viva, v 70. letih pa je ustanovil ter več let vodil grafični atelje.

Njegova likovna ustvarjalnost je bila vsestranska, poleg slikarstva se je ukvarjal tudi s kiparstvom, grafiko, scenografijo, kostumografijo in ilustracijo proznih in pesniških knjig.
Kot scenograf in kostumograf je sodeloval s SSG-jem v Trstu, Cankarjevim domom, Mestnim gledališčem ljubljanskim in SNG-jem Drama v Ljubljani, z gledališčem Verdi v Trstu, La Fenice v Benetkah in z gledališčem Theater an der Wien na Dunaju.

Številne razstave po vsej Evropi

Svoja dela je predstavil na številnih samostojnih razstavah v deželi Furlaniji - Julijski krajini in po vsej Italiji, na celotnem območju nekdanje Jugoslavije in v Avstriji. Sodeloval je na mnogih razstavah po vsej Evropi.

Palčič je zaznamovan s Sredozemljem. "Od tod silna čustva, temperamentne in razgibane podobe, od tod močne, odprte barve, od tod svetloba in napetost, od tod poudarjena erotika, a tudi kontemplacija. Kontrasti so nekaj samosvojega in povsem normalnega za Palčičeve slike, na katerih največkrat lebdeče človeško telo v neopredeljenem, skorajda abstraktnem prostoru išče svoj pravi jaz," je ob umetnikovem 75. jubileju zapisal likovni kritik Iztok Premrov.

Za svoj bogati opus je Palčič prejel vrsto nagrad in priznanj v Sloveniji in tujini, med drugim leta 1984 nagrado Prešernovega sklada za slikarstvo in scenografijo. Bil je tudi dolgoletni predsednik Slovenske kulturno-gospodarska zveze (SKGZ). V tej so ob umetnikovi smrti izrazili "globoko pretresenost ter ganjenost". "Veliki umetnik in angažiran Slovenec pušča za sabo veliko praznino," so navedli v spominskem zapisu.

Kot so še zapisali, se ga bodo spominjali kot angažiranega pripadnika slovenske narodne skupnosti v Italiji, ki mu ob slovesu namenjajo hvaležen spomin na njegovo predsedovanje prej Slovenski prosvetni zvezi (1971-1980) nato pa Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (1987-1996). Krovno organizacijo Slovencev v Italiji je vodil za časa epohalnih sprememb, ki jim je kot uglajen in umirjen vodja kljuboval.

"V spomin nanj nas bodo nagovarjale njegove umetnine, ki so že desetletja na ogledu po vsej Evropi. Njegovo ustvarjanje je plemenitilo scenografske stvaritve izjemnih gledaliških in opernih hiš. Generacije otrok so in še bodo odraščale ob očarljivih ilustracijah številnih literarnih besedil, ki so v binomu z eminentnimi besednimi ustvarjalci predvsem iz našega prostora ustvarile nepozabne založniške stvaritve," so še zapisali.

Nedavno so v vhodni avli tržaškega Kulturnega doma odprli razstavo Palčičevih del, ki sta mu jo Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu poklonila ob njegovem 80-letnici, ki jo je sicer praznoval leta 2020. Razstava je na ogled do decembra.

Razstava Klavdija Palčiča v Gorici
Klavdij Palčič
Klavdij Palčič – 80-letnik