Umetniški par Emilija in Ilija Kabakov pred dobrim desetletjem na razstavi njegovih del v Muzeju Sprengel v Hanovru v Nemčiji. Foto: EPA
Umetniški par Emilija in Ilija Kabakov pred dobrim desetletjem na razstavi njegovih del v Muzeju Sprengel v Hanovru v Nemčiji. Foto: EPA

Ilija Kabakov je bil "človek, ki je vse življenje preživel v svojem svetu fantazijske utopije, zapustil ta svet, obkrožen s svojimi najdražjimi tik pred svojim 90. letom", so po pisanju francoske tiskovne agencije AFP ob umetnikovi smrti zapisali pri fundaciji Ilje in Emilie Kabakov.

Navdihovanje pri klasični ruski umetnosti in socialističnem realizmu
Kabakov se je rodil leta 1933 v tedaj sovjetskem mestu Dnipropetrovsk (današnji ukrajinski Dnipro) staršema judovskega rodu. Med letoma 1945 in 1951 se je izobraževal na umetniški šoli v Moskvi, leta 1957 je diplomiral na državnem umetniškem inštitutu Surikov v Moskvi, kjer se je specializiral za grafično oblikovanje in ilustracijo knjig. Med šolanjem se je navdihoval pri klasični ruski umetnosti in socialističnem realizmu, ki je veljal za uradno umetnost Sovjetske zveze. Po diplomi je postal otroški knjižni ilustrator, ker je bilo drugo umetniško izražanje prepovedano. V tem času je delil studio s kolegom umetnikom Ulom Soosterjem.

Foto: EPA
Foto: EPA

V 70. letih je začel eksperimentirati z abstraktnim ekspresionizmom in neonadrealizmom, do leta 1978 pa je ustvarjal kot konceptualni umetnik. Bil je eden osrednjih članov moskovskih konceptualistov, ki so danes priznani kot glavna sovjetska avantgardna skupina. V desetletju, ki je sledilo, ni mogel razstavljati v javnih prostorih, zato je imel zasebne razstave v svojem stanovanju.

Slike in instalacije umetniškega para tudi v Sloveniji
Leta 1985 se je odpravil v Pariz na prvo samostojno razstavo v Galeriji Dina Vierny, pozneje pa se je preselil v Avstrijo na polletno bivanje v Kunstvereinu v Gradcu. Leta 1992 se je torej preselil v ZDA in leto kasneje predstavljal Rusijo na Beneškem bienalu, piše na spletni strani muzeja MG+MSUM. Zakonca Kabakov sta obiskala tudi Slovenijo. Leta 1995 sta na povabilo Moderne galerije v Mali galeriji ustvarila instalacijo Zgodba o kulturno relociranem človeku. Leta 2007 sta z Emilijo razstavljala slike in instalacije v preddverju stolpnice TR3. Na razstavi je bilo zajetih več kot 20 let njunega ustvarjanja.

Foto: EPA
Foto: EPA

Kopica razstav in lovorik po vsem svetu
Ta nerazdružljivi umetniški par, ki je razstavljal po vsem svetu, je za svoje delo prejel več uglednih mednarodnih nagrad in priznanj. Ilji in Emiliji Kabakov je bil dodeljen francoski naziv komandirja reda umetnosti in literature, sta tudi prejemnika nagrad Oskar Kokoschka, praemium imperiale in El Greco za življenjsko delo. Imenovana sta bila za častna člana dunajske univerze za umetnost, moskovske akademije za umetnost, pariške univerze Sorbona in bernske univerze.

Ob novici o umetnikovi smrti v fundaciji niso navedli ne kraja, kjer je umrl, ne mesta, kjer je živel zadnje dni. So pa sporočili, da bo v prihodnjih dneh organiziran pogreb v ožjem družinskem krogu, čez nekaj tednov pa pripravljajo javno spominsko slovesnost. Ob tem vse, ki bi želeli donirati finančna sredstva, prosijo, naj ta namenijo za umetniško-družbeni projekt The Ship of Tolerance (Ladja strpnosti), ki sta ga pred leti ustanovila zakonca Kabakov, še navaja AFP.