Joco Žnidaršič (1938–2022).
Joco Žnidaršič (1938–2022).

Novico o smrti so prvi objavili na spletnem Delu.

Žnidaršič je v svoje fotografsko oko lovil zgodovinske dogodke od afere JBTZ in velikih zborovanj na Kongresnem trgu in Trgu republike, Gorbačova v Sloveniji in zadnje konference neuvrščenih pred razpadom SFRJ, prvih demokratičnih, večstrankarskih in predsedniških volitev, plebiscita, rojstva samostojne države, vojne za obrambo samostojnosti in pogajanj na Brionih, do uspehov slovenskih športnikov in kulturnikov ter utripa vsakdana tedanjega časa.

"Pri nekaterih dogodkih, ko na terenu ni bilo drugih fotografov, je imel Žnidaršič ekskluzivo: te fotografije imajo poseben dokumentarni in arhivski pomen. Ob znamenitih zgodovinskih prizorih bo predstavljena tudi vrsta fotografij, v katerih se razkriva prava, humanistična narava fotografa z izjemno vizualno zgovornostjo in občutljivostjo," so ob fotografski razstavi Joca Žnidaršiča z naslovom Leta preloma lansko leto zapisali v Cankarjevem domu (CD).

Sorodna novica Ko smo pred tridesetimi leti dobili simbole nove države

Ko je na Triglavu prvič zaplapolala slovenska zastava
Med drugim je avtor zamisli in fotografij, ko je na Triglavu prvič zaplapolala slovenska zastava po vzoru postavljanja ameriške zastave na otoku Iwo Jima med drugo svetovno vojno. 12. junija 1991, dva tedna pred razglasitvijo slovenske državnosti, je proti najvišjemu vrhu Slovenije poletel policijski helikopter s skupino gorskih reševalcev.

Na Triglavu, kjer je bilo tedaj še neobičajno veliko snega, so najprej izkopali vrh Aljaževega stolpa in nato izobesili slovensko trobojnico. Ta je bila še brez današnjega grba, pa tudi brez nekdanje zvezde, saj še ni bila sprejeta končna odločitev o tem, kakšni bodo simboli nove države.

Umrl je Joco Žnidaršič
Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Novinarski poklic je tak: kdor prej zve, pač gre. Tudi ko sva šla z urednikom Dnevnika na Brione, sva se vso noč vozila, da sva prestregla našo delegacijo, ko je prišla na pogajanja na Brione. Zdaj eni pravijo, da sem imel ''ekskluzivo''. Ni res, vsak bi se lahko usedel v avto," je o svojem delu dejal v intervjuju za Ars.

Sorodna novica Leta preloma v objektivu enega največjih slovenskih fotoreporterjev

Legenda slovenskega fotoreporterstva
Joco Žnidaršič pripada najstarejši generaciji slovenskih fotografov, je tudi legenda slovenskega fotoreporterstva. Kot dolgoletni urednik fotografije osrednjega slovenskega časopisa je odigral veliko vlogo pri razvijanju vizualne senzibilnosti v novinarskih vrstah, uvajal visoka merila fotografskih prispevkov ter spodbujal mlajše generacije fotografov, ki so se vrstili v uredništvu Dela, so zapisali ob razstavi Leta preloma.

Z reportažno in umetniško fotografijo se je začel ukvarjati že med študijem na medicinski fakulteti in se jima pozneje povsem posvetil. Kot fotoreporter je delal pri Študentski tribuni, TT-ju in Tovarišu, od leta 1974 do upokojitve pa je bil urednik fotografije pri Delu.

Poleg novinarskega oziroma fotoreporterskega dela za časnike in revije je ustvaril vrsto fotomonografij, ki so mu prinesle sloves enega najvidnejših slovenskih umetniških in reporterskih fotografov, med njimi o Ljubljani, Bohinju, golfu in lipicancih. Zasnoval in uredil pa je še 20 drugih fotomonografij, v katere je prav tako prispeval svoje fotografije.

Umrl je Joco Žnidaršič

Odlikovan z zlatim redom za zasluge
Žnidaršič je mednarodni mojster umetniške fotografije – EFIAP. Prejel je več kot 50 domačih in tujih nagrad in priznanj, med njimi nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado in Puharjevo plaketo za življenjsko delo ter kot prvi na Slovenskem nagrado World Press Photo, so spomnili pri časopisu Delo.

Leta 2009 je bil odlikovan z zlatim redom za zasluge za življenjsko delo na fotografskem področju in za velik prispevek k prepoznavnosti Slovenije ter leta 2017 z redom za zasluge kot soavtor akcije Slovenija moja dežela.

Sožalje predsednika Pahorja

Iskreno sožalje družini in svojcem ter prijateljem je izrekel tudi predsednik republike Borut Pahor. "Hvala za vse njegove v fotografski objektiv ujete spomine, ki bodo za vselej del naše večnosti," je zapisal na Twitterju in spomnil, da njegovo pisarno krasi Žnidaršičeva izjemna fotografija zastave, ki je zaplapolala na Triglavu ob razglasitvi slovenske samostojnosti.

Joco Žnidaršič – humani mojster fotografije
Joco Žnidaršič: Leta preloma