Novico o smrti je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila produkcijska družba Toei.

Leidži Macumoto (1938–2023). Foto: EPA
Leidži Macumoto (1938–2023). Foto: EPA

Macumotova kultna dela, kot so Space Battleship Yamato, Captain Harlock in Galaxy Express 999, so bila prirejena v animirane televizijske serije in filme, ki so bili v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja priljubljeni po vsem svetu. Nadzoroval je tudi produkcijo animeja za pesem francoskega elektrodueta Daft Punk, ki je del filma uporabil v videospotu za svojo uspešnico One More Time iz leta 2000.

Macumoto, rojen v mestu Kurume na jugozahodu države, je začel risati pri šestih letih. Svoj prvi strip je The Adventures of a Bee objavil pri komaj petnajstih letih. Pozneje so bile njegove fantastične podobe strojev in vesoljskih potovanj, od medzvezdnih parnih vlakov do bitk proti Nezemljanom z radioaktivnimi meteoriti, cenjene tako na Japonskem kot v tujini.

"Osebne izkušnje so bistvene za ustvarjalnega duha"
Njegova protivojna drža izhaja od njegovega očeta, elitnega vojaškega pilota, ki je sina učil, da se nikoli ne bi smelo bojevati. V pogovoru za AFP leta 2013 je Macumoto opisal jedrsko bombardiranje japonskih mest Hirošime in Nagasakija leta 1945, s katerim se je končala druga svetovna vojna.

"Letalo, ki je odvrglo bombo na Hirošimo, je letelo tik nad mojo glavo. Druga (bomba) je bila namenjena mestu blizu Fukuoke, kjer sem živel. A so jo zaradi slabega vremena odvrgli na Nagasaki," je dejal in dodal, da ga je to travmatiziralo, a hkrati bilo vir navdiha, kot vse izkušnje iz njegove mladosti. "Osebne izkušnje so bistvene za ustvarjalnega duha," je menil.

Foto: EPA
Foto: EPA

V svojem intervjuju za japonsko televizijo NHK leta 2018 je Macumoto povedal, da je videl svojega očeta, kako se opravičuje materam svojih podrejenih, ker jim jih ni uspelo pripeljati nazaj živih. Oče je Macumotu tudi povedal, da moraš biti hudič, da si ne predstavljaš, da ima tudi tvoj sovražnik družino. "Vojna uniči prihodnost," je dejal Macumoto v intervjuju. "Oče mi je rekel, da se vsako življenje rodi, da bi živelo, ne da bi umrlo. Mislim, da ne bi smeli izgubljati časa z bojevanjem na Zemlji."

Na potovanje v morje zvezd
Francoska vlada mu je leta 2012 podelila prestižni red za umetnost in literaturo. Na Japonskem so pesmi iz njegovih risank še danes priljubljene pri karaokah, prav tako jih pihalni orkestri pogosto igrajo na tekmah bejzbola.

Njgeova hči Makiko Macumoto je v izjavi, objavljeni na Twitterju, povedala: "Umetnik mange Leidži Macumoto se je odpravil na potovanje v morje zvezd. Mislim, da je živel srečno življenje in razmišljal le o tem, kako bi še naprej ustvarjal zgodbe kot umetnik mange."