Jože Spacal (1939–2020). Foto: BoBo
Jože Spacal (1939–2020). Foto: BoBo
Jože Spacal: Mozaik Orgazem v objemu sreče, 2013 (98x125). Foto: Stane Seršen
Jože Spacal: Mozaik Orgazem v objemu sreče, 2013 (98x125). Foto: Stane Seršen

V Kostanjevici na Krasu rojen slikar, ustvarjalec mozakov in scenograf je svojo edinstvenost med slovenskimi likovnimi umetniki dosegel s sintezo klasičnih in sodobnih postopkov.

Od leta 1967 do 1995 je deloval kot scenograf na RTV Slovenija, kjer je pripravil več kot 300 scenografij.

Spacal je slikarstvo študiral na akademiji Brera v Milanu, v mozaiku pa se je izpopolnjeval na milanski Visoki šoli za umetnost Castello Sforzesco. Delal je na oddelku za scenografijo RAI na TV Milano, pozneje je sodeloval z ljubljansko RTV.

Prvo ime mozaika na Slovenskem
Velja za sooblikovalca grafične šole v Ljubljani. V grafiki naravne elemente združuje z risbo, doseženo z orodji sodobne tehnike. Ves čas se je ukvarjal z mozaikom, najprej s ploskovnim, pozneje pa je razvil izrazito reliefno skoraj arhitekturno gradnjo. Velja tudi za prenovitelja in enega najizrazitejših sodobnih ustvarjalcev te slikarske tehnike na Slovenskem.

Mozaik je bil tisočletja ena od dvorazsežnih slikarskih tehnik, pri Spacalu pa je s svojo reliefno razgibano površino najprej segel na področje kiparstva in potem v televizijskih scenografijah z obsežnim posegom v prostor postal celovita arhitektura.

Likovni portret Jožeta Spacala: Svetloba in senca- triptih

V njegovih začetnih delih so prevladovali kraški motivi, nato gabariti streh, volovske vprege, kamnolomi, kompozicije razdejanj, erupcije v kozmosu, knjige v plamenih, simfonije morskih valov.

Umetnost v sinergiji z znanostjo
Kot scenograf je v oddaje najrazličnejših žanrov vnašal prvine sodobne likovne umetnosti in jih združeval s sočasnimi dosežki znanosti – glasba v sinhroniziranih valovnicah iz osciloskopa, svetlobni zapis laserskega žarka – s čimer je ustvaril celovite umetniške stvaritve, ki spadajo v sam vrh dosežkov na področju TV-scenografije.

Sodeloval je na številnih nacionalnih in mednarodnih razstavah. Imel je tudi več samostojnih razstav – v Ljubljani leta 1993 veliko pregledno razstavo TV-scenografije in leta 1999 veliko pregledno razstavo grafike.

Za svoje delo je prejel več kot 20 nagrad in priznanj v tujini, med njimi nagrado na 7. norveškem mednarodnem bienalu grafike v Fredrikstadu in premijo na 4. mednarodnem bienalu grafike v Varni.

Leta 2014 je bil Spacal gost oddaje Naši umetniki pred mikrofonom na Radiu Ars. Prisluhnete ji lahko v spodnjem posnetku:

Jože Spacal