Za Weinbergerja so značilne velikoformatne slike, ki uprizarjajo distopične motive bližnje prihodnosti. Izhodišče za njegovo delo je digitalni kolaž, pri katerem uporablja podobe, najdene na spletu in drugje.

Uroš Weinberger, Holiday Inn, 2020, olje in akril na platnu, 150,5 x 190 cm. Foto: Galerija Simulaker/Uroš Weinberger
Uroš Weinberger, Holiday Inn, 2020, olje in akril na platnu, 150,5 x 190 cm. Foto: Galerija Simulaker/Uroš Weinberger

Razstava Projectories prinaša dela zadnjih dveh let, pri katerih so – čeprav umetnik svoja dela zelo dosledno gradi v širši kontekst serije – opazni nekateri premiki. Nasploh gre pri njegovih slikah za "strukturirano koreografijo", ki želi s slikarskimi prijemi gledalca pripraviti do tega, "da preizprašuje skupek podob, ki jih posredujejo slikarska platna," so zapisali v Galeriji Simulaker.

Sorodna novica Droni naslikajo distopično prihodnost v Kinu Šiška

Letalniki in mulekule kot tujki
Za določena dela pripravi slikarsko podlago s kapljanjem barv, ki dajejo slikam nekoliko bolj materialen in otipljiv videz. Tudi osnovni ikonografski elementi, ki povezujejo njegova dela v posamezne sklope, so se zamenjali. Nekoliko starejše slike so napolnjevale cevi ali maske, v novejših pa so kot tujki prisotni letalniki in molekule.

Slika kot okno oziroma ekran
"Pri Weinbergerjevih delih zato ne govorimo o slikah kot objektih, kot tudi ni material ta, ki prihaja v ospredje. Gre za sliko, ki jo lahko razumemo kot okno oziroma še bolje rečeno – sliko kot ekran. To še dodatno potrjuje paleta barv, ki jih umetnik uporablja. Tu gre za nasičene barve, po navadi v izboru različnih komplementarnih odtenkov, ki ob ustrezni osvetlitvi neonsko zažarijo," še piše v napovedi razstave.

Sorodna novica Ob stoletnici novomeške pomladi: Bili so mladi, neznani in avantgardni

Leta 1975 v Trbovljah rojeni Uroš Weinberger je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 2003 diplomiral, dve leti pozneje pa še magistriral. Za študijske dosežke je leta 2001 dobil Prešernovo nagrado, leto pozneje je sodeloval na mednarodni delavnici o likovni problematiki človeške figure v Sofiji, leta 2009 se je izpopolnjeval v Berlinu.

Prejel je več domačih in tujih likovnih nagrad. Pogosto sodeluje na skupinskih razstavah, za njim je več samostojnih predstavitev. Kot samostojni likovnik živi in ustvarja v Novem mestu in Ljubljani.

Razstava Uroša Winbergerja, ki jo v Galeriji Simulaker odpirajo drevi ob 20. uri, bo na ogled do 10. oktobra.