V Galeriji PhotonCentru za sodobno fotografijo bosta v sklopu t. i. avtorskega dialoga od poldne dalje na ogled razstavi slovenskih umetnikov, ki živita in ustvarjata na Dunaju. Eva Petrič se bo predstavila s postavitvijo SOUNDeSCAPES – Uspavanka za drone, Marko Lipuš pa s fotografskim projektom Površine in skice. Uradnega odprtja ne bo, postavitev pa si lahko ogledate do konca junija.

Eva Petrič, Tomorrow’s Lullaby, soundESCAPES – Uspavanka za drone, 2020. Foto: Galerija Photon
Eva Petrič, Tomorrow’s Lullaby, soundESCAPES – Uspavanka za drone, 2020. Foto: Galerija Photon

Umetnica Eva Petrič se v instalaciji Uspavanka za drone sprašuje, ali obstaja nekaj zavestno nezaznavnega. Avtoričin namen je omogočiti "slišati sliko in videti zvok", so zapisali v galeriji. V ta namen je uporabila fotografije iz serije Uspavanka (Lullaby) v različnih izvedbah in medijih ter zvok z naslovom Uspavanka za drone (Drone Lullaby).

Marko Lipuš: Aufrisse (Skica) 19. Foto: Galerija Photon
Marko Lipuš: Aufrisse (Skica) 19. Foto: Galerija Photon

Eva Petrič (1983) je konceptualna intermedijska in likovno-vizualna umetnica, fotografinja in performerka. Diplomirala je iz psihologije in vizualne umetnosti na univerzi Webster na Dunaju ter magistrirala iz novih medijev na Transart Institutu v Berlinu. Leta 2016 je bila z dvema instalacijama kot prva umetnica iz Slovenije predstavljena v dunajski katedrali sv. Štefana in bila vključena v enega od največjih letnih umetniških projektov v javnem prostoru New Yorka – Sing for Hope. Od leta 2017 jo predstavlja Galerija Mourlot iz New Yorka. V svojem avtorskem delu v ospredje postavlja koncept atmosfere prostora, tako na fizičnem kot tudi na mentalnem, imaginarnem in metaforičnem nivoju.

Razbijanje fotografske "gladkosti"
Pomembna značilnost umetniškega pristopa fotografa Marka Lipuša pa je, da se primarno ne posveča delu s kamero, temveč posneti material uporablja tako, da ustvari inovativne vsebine in motive ter s tem novo fotografsko estetiko. Ta pristop dosledno uporablja skozi ves svoj opus.

Marko Lipuš (1974) je študiral fotografijo naprej na fotografskem kolidžu na Dunaju, nato še na FAMU v Pragi. Ob številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini je objavil tudi več monografij. Njegova fotografska dela so bila objavljena v različnih nacionalnih in mednarodnih publikacijah. Živi in ustvarja na Dunaju kot samostojni fotograf. V svojem avtorskem delu se je specializiral za eksperimentalno transformativno fotografijo. Njegovi različni posegi ustvarjajo nove oblike prepoznavnosti, kar lahko vidimo v njegovih najbolj znanih serijah, kot so Kratzungen/Praskanke ali Aufrisse/Skice.