Rastava Fotogank: Projekcije z balkona / Gosposvetska cesta (nasproti hotela Lev). Foto: Matjaž Rušt, Fotogank
Rastava Fotogank: Projekcije z balkona / Gosposvetska cesta (nasproti hotela Lev). Foto: Matjaž Rušt, Fotogank
Sorodna novica Slovenski fotografi v karanteni "razstavljajo" kar na pročeljih mestnih stavb

Po dobro sprejetem projektu, s katerim je v času pandemije vzpostavljeni fotografski kolektiv Fotogank s projekcijami na pročelja hiš kljub karanteni umetnosti našel razstavni prostor, gledalcem pa možnost, da jo motrijo, se skupina fotografov s podobno misijo povezuje s projektom TAM-TAM, ki s svojo Ulično galerijo na prostem to pravzaprav počne že vrsto let.

Cilj ostaja enak: "Preizkusiti nekoliko manj običajne načine predstavitve avtorske fotografije in jo hkrati z umestitvijo v javni prostor predstaviti širšemu občinstvu," in mestni plakat je za dosego tega cilja idealna platforma.

Ulična galerija v času epidemije
Ker je umetnost v tej dobi postala umetnost iskanja prostora, v katerem lahko predstavlja svoja dela, enega od svojih odrov pa so umetniki našli prav na ulici, so pripravili razstavo Ulična galerija v času epidemije, ki je "vrata odprla" 8. maja, sedem fotografskih razstav pa lahko na različnih lokacijah po Ljubljani ujamete do 25. maja.

Kdo je kje?
Ekipa Fotoganka svoj projekt Projekcije z balkona predstavlja na Gosposvetski cesti (nasproti Hotela Lev), Peter Fettich je z razstavo Starting To Miss My Friends na ogled na Slovenski cesti (Gostilna Šestica), Ana Šuligoj s serijo Nedoločljivi na Celovški cesti (podhod pri Parku Tivoli), Iztok Klančar s projektom My Men na Komenskega ulici (pri RTV Slovenija). Tu je še Mnemosis Andreja Lamuta, ki ga lahko vidite na Trubarjevi cesti (Hrvatski trg), Nina Sotelšek razstavlja svoja dela Swimming In Circles na Dunajski cesti (podhod pri Gospodarskem razstavišču), fotografije iz serije Animals And Friends Bojana Mijatovića pa so na ogled na Masarykovi cesti (Metelkova).

Razstava Peter Fettich: Starting To Miss My Friends / Slovenska cesta, Ljubljana. Foto: Matjaž Rušt, Fotogank
Razstava Peter Fettich: Starting To Miss My Friends / Slovenska cesta, Ljubljana. Foto: Matjaž Rušt, Fotogank

"Zavedamo se, kako pomembno je javno kulturno življenje, zato smo razmišljali, na kakšen način lahko z mestnimi plakati pripomoremo k obuditvi umetnosti," ob projektu pravi Nataša Sedminek iz TAM-TAM-a, ki je nosilec projekta, podprla pa ga je Zavarovalnica Triglav. "Porodila se nam je ideja o širjenju ulične galerije, našli smo nekaj primernih plakatnih mest, ki omogočajo prostor za razstave. Spremljali smo dogajanje na področju kulture v času epidemije, in ker je bil Fotogankov projekt zelo povezan z ulico, se nam je zdela ta ekipa umetnikov najboljša za to, da ustvari program."

Kuriranje in koprodukcijo je prevzel kolektiv Fotogank, ki se je aprila povezal v iskanju navdiha novih realnosti. Eno od razstav posvečajo prav serijam projekcij z balkona, v kateri so se prejšnji mesec odzvali na aktualne razmere, v katerih se je svet znašel po izbruhu pandemije novega koronavirusa. Tokratna razstava na plakatih pa se v luči umirjanja izrednih razmer osredotoča na dela, ki se s temi vprašanji ukvarjajo na bolj poglobljen, premišljen in intimen način, pravijo. "Avtorji se poglabljajo v lastna razmišljanja, notranja občutja in projekcije prihodnosti. Plakatna mesta v urbanem okolju so se izkazala za primeren način predstavitve fotografskih del, saj v javni prostor postavljajo dela, ki jih lahko običajno vidimo le v galerijskem kontekstu," še pravijo Fotogankovci. To so: Manja Zore, Marisa Popovič, Katja Goljat, Matjaž Rušt, Robert Marin in Klemen Skubic.