Češnja ob stavbi je stara nekje od 40 do 50 let in že dalj časa peša. Tamkajšnje oblasti ji življenje poskušajo podaljševati z obrezovanjem. Foto: EPA
Češnja ob stavbi je stara nekje od 40 do 50 let in že dalj časa peša. Tamkajšnje oblasti ji življenje poskušajo podaljševati z obrezovanjem. Foto: EPA
Banksy, ki ni svoje identitete nikoli potrdil, je kariero začel kot grafitar v Bristolu. Foto: EPA
Banksy, ki ni svoje identitete nikoli potrdil, je kariero začel kot grafitar v Bristolu. Foto: EPA

Umetnina se je pojavila v londonski soseski Finsbury park, na steni štirinadstropne stolpnice, naslikana je oseba, ki ima v roki visokotlačno cev. Stena je poškropljena z zeleno barvo, ki ponazarja zeleno krošnjo golega češnjevega drevesa, ki stoji pred steno. Bolno drevo je bilo tako zelo obrezano, da prav gotovo samo ne bo ozelenelo.

Banksy se je pod umetnino "podpisal" s tem, da je na svojem profilu na Instagramu objavil fotografije prizorišča pred intervencijo in po njej.

Nova atrakcija je pritegnila množico radovednežev, ki so se pred drevesom fotografirali. Ni znano, ali je naključje, da se je delo pojavilo na praznik sv. Patrika, so pa številni navzoči iz živozelene barve poslikave razbrali okoljevarstveno sporočilo. "Drevo je videti zelo žalostno brez vej in zelenja," je za tiskovno agencijo AP komentirala Londončanka Pura Lawler. Po njenem mnenju Banksy skuša komentirati "uničenje gozdov, uničenje zelenja".

Komentiral je tudi nekdanji vodja laburistične stranke Jeremy Corbyn. Zdi se mu, da se ob delu "ljudje ustavijo in zamislijo: Počakaj. En sam svet imamo. Vsi si delimo isto okolje. To okolje je ranljivo in na robu nepopravljive škode." Dodal je še: "Okoljevarstvena politika se nanaša tudi na gosto poseljena področja, kakršno je to, ne samo na gozdove in kmetovalske ter zelene površine."

Sorodna novica Banksyjevo novo delo ukradli v manj kot eni uri

Simbolika zelenega odtenka
Tudi James Peak, ki je za BBC-jev radio posnel serijo The Banksy Story, delo razume v tem duhu. "Sporočilo je jasno: narava je v stiski in naša naloga je, da ji pomagamo." Ob tem je pripomnil, da je odtenek zelene barve, ki jo je Banksy uporabil, "isti strupeno zeleni odtenek, ki ga v Islingtonu uporabljajo za oznako občinskih stanovanj". "Ko se kakšen korak odmakneš, se zdi, kot da je drevo naenkrat zaživelo, ampak na izrazito umeten, sintetičen način. (...) Pomlad se je začela, drevo bi moralo pognati liste, Banksy se je najbrž sprehodil mimo in opazil, kako mizerno je videti."

Banksy: mož, uganka, blagovna znamka
Banksy, ki ni – kljub ugibanjem – svoje identitete nikoli potrdil, je kariero začel kot grafitar v Bristolu, od tam pa se povzpel do statusa enega najprepoznavnejših in najbolj razvpitih angažiranih umetnikov na svetu. Med njegovimi satiričnimi deli so denimo prizori policistov, zatopljenih v poljub, policistov posebnih enot z rumenim smeškom namesto obraza ter šimpanza z izveskom "Kar smejte se, ampak nekega dne bom na oblasti".

Nova atrakcija je pritegnila množico radovednežev, ki so se pred drevesom fotografirali. Foto: EPA
Nova atrakcija je pritegnila množico radovednežev, ki so se pred drevesom fotografirali. Foto: EPA

Banksyjeva dela se na dražbah prodajajo za več milijonov dolarjev, zato so v preteklosti njegove murale pogosto preprosto ukradli z zidov, na katerih so se pojavili. Decembra, ko je v Londonu na prometni znak STOP dodal vojaške letalnike, so mimoidoči dokumentirali možaka, ki sta znak nemudoma ukradla. (Policija ju je našla in aretirala.)

Novo umetnino bi bilo najbrž nemogoče ukrasti, ker brez drevesa pred njo nima pravega učinka. "Lepo jo je videti, preden jo vandalizirajo," je bil iskren še en mimoidoči, Geoff Gardner. "Če bo zdaj nekdo prišel in vse skupaj popršil z rdečo barvo, bomo najbrž temu tudi lahko rekli umetnost."

Drevo ostane
Alex Georgiou, direktor podjetja, ki ima stavbo v lasti, je napovedal, da zida ne bo dal prepleskati. "Vsem je všeč, kar je krasno." V stavbi trenutno nihče ne živi, je pa na razpolago za najem. Lokalna služba za odstranjevanje grafitov po Islingtonu je bila o novem delu obveščena, a je bilo sklenjeno, da ga ne bo odstranila.