Posnetek je nastal leta 2003, v njem pa BBC-jev novinar vpraša, ali je umetnikovo pravo ime res Robert Banks, na kar sogovornik, torej Banksy, odvrne: "Robbie sem."

Z učinkovitimi intervencijami na ulicah britanskih, drugih evropskih in ameriških mest ter na kriznih območjih Banksy pušča jasna družbenokritična sporočila. Foto: Reuters
Z učinkovitimi intervencijami na ulicah britanskih, drugih evropskih in ameriških mest ter na kriznih območjih Banksy pušča jasna družbenokritična sporočila. Foto: Reuters
Sorodna novica Nič več inkognito? Banksy nemara ujet na posnetek ob svojem uničenem delu.

Prava identiteta svetovno slavnega uličnega umetnika, čigar dela se pojavljajo tako na zidovih Zahodnega brega kot tudi v najprestižnejših svetovnih galerijah, je že dolga leta povod za najrazličnejša ugibanja. Vodilna hipoteza je, da je bil rojen in je odraščal v Bristolu.

V preteklosti so novinarji kot Banksyja razkrinkali že Roberta Del Najo iz skupine Massive Attack, Neila Buchanana iz otroške TV-oddaje Art Attack ter celo Billyja Gannona, mestnega svetnika v valižanskem mestu Pembroke Dock. (Gannon je leta 2022 odstopil, češ da zaradi ugibanj in špekulacij ne more opravljati svojega dela. "Če sem jaz Banksy, potem je čisto vsakdo Banksy," je takrat komentiral za časopis The Telegraph.

Leta 2018 je tabloid Daily Mail Banksyja identificiral kot Robina Gunninghama, takrat 34-letnega umetnika, ki je svojo domnevno skrivno identiteto zanikal. Pri Daily Mailu so se za potrditev obrnili na Gunninghamove nekdanje sošolce ter poročali, da je na neki točki začel uporabljati ime Robin Banks, kar naj bi se nato spremenilo v Banksy.

Čisto mogoče pa je, da bo njegovo identiteto enkrat za vselej razkrinkalo sodišče: Banksyja namreč trenutno toži podjetje, ki trdi, da je umetnik leta 2022 z objavo na Instagramu "hudo škodil" njihovemu ugledu. Pod fotografijo je namreč zapisal: "Pozor vsi tatovi. Napotite se v trgovino Guess na Regent Street. Brez vprašanja so si prisvojili moje delo. Kako naj bi bilo torej narobe, če vi naredite enako z njihovimi oblekami?"

Novoodkriti intervju, ki ga lahko slišite na tej povezavi, ljudi najverjetneje ne bo odvrnil od še najbolj razširjene teorije, da je Banksy Robin Gunningham. Sicer pa je posnetek zanimiv tudi zato, ker je to eden najzgodnejših intervjujev z uličnim umetnikom, ki je bil takrat v svojih dvajsetih in se je pripravljal na odprtje razstave Turf War v Londonu. Na obtožbe o vandalizmu je med drugim odgovoril: "Ne nameravam se opravičevati. To je najhitrejši način širjenja poante, mar ni?" Ob tem pa še: "Pojdite! Razsuvajte stvari! Zabavajte se! Drugi lahko potem vaše stvaritve spremenijo nazaj. Lahko se jih znebijo."