Med drugim je posredovala pri prodaji ene od pikčastih buč japonske umetnice Jajoi Kusama. Foto: Reuters
Med drugim je posredovala pri prodaji ene od pikčastih buč japonske umetnice Jajoi Kusama. Foto: Reuters

Britansko sodišče je danes odločilo, da je kriva goljufivega trgovanja z umetninami. Moževo družinsko ime, ki je v svetu umetnosti ugledno, je izkoriščala za prepričevanje potencialnih kupcev, da so ji izročili denar.

Štiridesetletna Angela Gulbenkian je nato, kot piše francoska tiskovna agencija AFP, denar porabila za razkošen življenjski slog. Več sto tisoč funtov je porabila za potovanja in nakupe, med drugim omenjajo najem zasebnega letala in uro znamke Rolex, ki je stala 25.000 funtov.

Sodnik David Tomlinson ji je pred obsodbo dejal, "da je svoja kriminalna dejanja poskušala vztrajno prikrivati, njeno ravnanje z žrtvami pa je še povečevalo njihovo stisko".

Aretirali so jo v Lizboni in jo nato izročili Veliki Britaniji
Angela Gulbenkian bo morala v ječi preživeti le še 18 mesecev. Po tem, ko so jo aretirali v Lizboni in jo nato izročili Veliki Britaniji, je bila namreč že dve leti v priporu.

Sorodna novica Ko se goljufivi svetovalec za trg umetnin prelevi v dobrodelnega slikarja

Med drugim je posredovala pri prodaji pikčaste rumene buče japonske umetnice Jajoi Kusama podjetju s sedežem v Hongkongu, ki se ukvarja z umetninami.

Na osebni bančni račun je prejela 982.000 funtov, v podjetju pa niso nikoli zatem niti videli te umetniške skulpture. Prav tako je nekega prijatelja prepričala, da ji je zaupal 50.000 funtov, ki naj bi jih vložila v umetnost, denar pa je nato porabila zase, še piše AFP.

Njen odvetnik David Groome je pojasnil, da je družinski spor pripeljal do prodaje njenega doma. Dejal je, da je čez noč postala edini vir zaslužka za svojo družino. Med drugim je po pisanju AFP-ja poudaril tudi, da se je prodaje dela Jajoi Kusama "lotila z dobrimi nameni, a da je bila skušnjava prevelika".